Nederland populair bij buitenlandse IT-bedrijven

Hewlett-Packard en Acer krijgen veel navolging

Dit artikel delen:

Het afgelopen jaar streek een recordaantal buitenlandse IT-bedrijven neer in Nederland. In totaal ging het om ongeveer veertig investeringsprojecten op Nederlandse bodem. Dit maakte staatssecretaris Gerrit Ybema van Economische Zaken bekend tijdens een bezoek aan de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Wassenaar.

Nederland is meer dan ooit in trek bij buitenlandse bedrijven. Alles tezamen noteerde Economische Zaken in 1998 108 gerealiseerde projecten in Nederland. In 1997 ging het om 84 projecten. Dit zijn de investeringen die het Commissariaat voor Buitenlandse Investeringen in Nederland (Cbin) binnenhaalt. In totaal is hiermee 1,3 miljard gulden gemoeid. De IT-bedrijven nemen ruim 40 procent van de projecten voor hun rekening. "De automatiseringssector is hiermee nadrukkelijk aanwezig. Meer dan in andere jaren", zegt een woordvoerder van Economische Zaken. Hij denkt dat de toename van buitenlandse IT-investeringen voor een groot deel te maken heeft met de grote vissen die Nederland de afgelopen jaren heeft binnengehaald. Het gaat dan met name om de vestigingen van Hewlett-Packard in Heerenveen en Acer in Tilburg. "Dan volgt de rest vanzelf." Verder is Nederland aantrekkelijk vanwege de gunstige ligging, hoogopgeleide mensen met een goede talenkennis.

Hoofdkantoren

Nederland is een populair vestigingsgebied voor Europese hoofdkantoren, distributiecentra en callcenters. Het Cbin speelt een belangrijke rol bij het aantrekken van buitenlandse investeringen. Dit onderdeel van het ministerie heeft vestigingen in het buitenland en informeert bedrijven over locaties en mogelijkheden in Nederland. Het commissariaat wijst belangstellenden ook op bestaande subsidieregelingen en eventuele premies.
Amerikaanse ondernemingen tonen de meeste belangstelling in ons land. Van de 108 projecten waren er zestig afkomstig uit de Verenigde Staten. De overige investeringen kwamen uit Azië (39) en Europa (9). Binnen Azië kende het aantal projecten uit Taiwan een sterke toename, van vijf naar negentien. Japan viel terug van zestien in 1996, naar acht in 1997 en zeven vorig jaar.
De investeringen leverden 5253 arbeidsplaatsen op, ruim zeshonderd meer dan in 1997.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-19T00:00:00.000Z Michiel Couzy