Socialistische Partij hekelt steun aan Philips

Dit artikel delen:

DEN HAAG - De Tweede Kamerfractie van de Socialistische Partij (SP) hekelt de steun die Philips van de gemeente Nijmegen gaat krijgen voor haar plaatselijke vestiging waar vooral chips worden gemaakt.

Het SP-kamerlid R. Poppe vindt het absurd dat Philips zo'n cadeautje van 2 miljoen gulden moet krijgen, terwijl alleen al bij componenten en halfgeleiders een bedrijfsresultaat van ruim 2,2 miljard gulden wordt gehaald. In Nijmegen staat een grote megachip-fabriek van Philips, die zeer winstgevend is. Poppe begrijpt niet waarom de gemeente zo nodig geld moet uitdelen.
Helemaal vreemd vindt hij het dat rond de steunverlening de grootste geheimzinnigheid moet wordt betracht. De fractievoorzitters uit de Nijmeegse gemeenteraad zijn onlangs vertrouwelijk op de hoogte gesteld van de plannen tot steun.

Gesloten deuren

Philips zou de vestiging met 450 nieuwe arbeidsplaatsen willen uitbreiden, op voorwaarde dat de gemeente met steun over de brug komt. Anders zouden de investeringen elders worden gedaan. De steunoperatie zou achter gesloten deuren moeten plaatsvinden. De betrokken raadsleden mochten daar met geen woord over praten met de buitenwereld. Maar de plaatselijke SP-fractievoorzitter lapte dit verbod aan zijn laars en lichtte de regionale pers in.
Dit leidde tot grote woede bij burgemeester D'Hondt, die de Socialisten dreigde voortaan niet meer over dit soort zaken te zullen inlichten. Het college van burgemeester en wethouders herhaalde dit dreigement in antwoord op vragen van Groen Links. Volgens het gemeentebestuur is er voorafgaande aan het besluit tot steun overleg geweest met de provincie Gelderland en het ministerie van Economische Zaken. Het kamerlid Poppe wil weten of deze instanties ook steun geven, zoals de gemeente Nijmegen laat doorschemeren. Ook vraagt hij de minister of de geheimhoudingsplicht op diens aandringen geschiedt. Poppe oppert de suggestie dat minister Wijers op discretie heeft aangedrongen om geen aanvaring te krijgen met de Europese Commissie, die dit soort steun zou kunnen verbieden. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-15T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.