'Europa moet samenwerken bij innovatie'

Coalitie kan tegenwicht bieden aan Amerikaanse technologie en Aziatische ambities

Dit artikel delen:

"Europa moet gaan samenwerken in een grote coalitie voor technologische innovatie. Daarnaast hebben de afzonderlijke landen een nationaal plan nodig, wat alle partijen aan een gezamenlijk doel bindt."

Op deze manier kan Europa tegenwicht bieden aan de Amerikaanse technologie en de ambities van Aziatische landen, aldus Willi Berchtold, president van Bitkom, de Duitse organisatie voor informatietechnologie, telecom en nieuwe media, tijdens de openingsceremonie van de Cebit in Hannover. De voorzichtige groei in de ict-sector is volgens hem vooral te danken aan de samensmelting van technologie en de oprukkende digitalisering van de wereld. De vraag is volgens Berchtold alleen hoe Europa de snelle voortgang van deze ontwikkelingen kan bijbenen.

Investeren in de toekomst

Andere sprekers tijdens de opening van de twintigste editie van 's werelds grootste ict-beurs waren de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en SAP-topman Henning Kagerman. Schröder wees op drie significante wereldproblemen die moeten worden opgelost. Alleen dan kan de wereldeconomie aantrekken en de it-industrie daarvan profiteren. "Ten eerste moeten we een politieke oplossing vinden voor de onrust in het Midden-Oosten. Hier zie ik positieve ontwikkelingen. Ten tweede moet er in Irak een stabiele situatie ontstaan waarop een democratie kan worden gebouwd. Tot slot moeten wij, Europeanen, de Iraanse regering ervan overtuigen af te zien van de productie van atoomwapens."

Alomtegenwoordig

Kagerman signaleert dat de ict-sector trekken begint te vertonen van een 'traditionele' industrie, met de bijbehorende versmelting van technologie, consolidatie en prijsdruk. De SAP-topman stelt dat, ondanks het mislukken van bepaalde technologieën en het nog niet tot wasdom komen van andere innovaties, de ict-branche nog steeds een van 's werelds grootste industrieën is. "Sterker nog, het is de snelst groeiende." Hij zette tijdens zijn openingsspeech drie theorieën uiteen over het succes van de sector. "De eerste is dat ict nu alomtegenwoordig is. Het is doorgedrongen in ons dagelijks leven, meer dan we ons realiseren. Ten tweede kan wetenschap geen vooruitgang boeken zonder it. Wiskunde, logica en statistieken onderbouwen dit. Tot slot zijn bedrijfsactiviteiten en it onafscheidelijk; it is de katalysator van een bedrijf." Deze drie zaken zullen de sector volgens Kagerman blijven aandrijven.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-18T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.