ICT dwingt tot andere grondrechten

Dit artikel delen:

Grondrechten moeten zoveel mogelijk onafhankelijk van de techniek worden geformuleerd. Dit is de taakopdracht van de nieuw ingestelde Commissie 'Grondrechten in het digitale tijdperk'. De commissie moet met name sterk letten op de veranderende techniek. Ook moet rekening worden gehouden met bestaande wetgeving zoals de Mediawet en de Telecommunicatiewet.

De commisie zal bestaande grondrechten moeten aanpassen en nieuwe grondrechten vaststellen in het licht van ontwikkelingen op ICT-gebied. Sinds de herziening van de Grondwet in 1983 zijn er technologieën gekomen die moeilijk vallen te rubriceren. Voorbeelden zijn Internet en e-mail. Ook is geen rekening gehouden met convergentie van informatie- en communicatietechnieken zoals het verspreiden van omroepprogramma's op Internet. Bij het gebruik van omroepnetwerken is ook niet voorzien in bijvoorbeeld web-tv.
Daarnaast moet de commissie onderzoeken of de Grondwet nog grondrechten mist die met het oog op de ontwikkeling van ICT wenselijk zijn. Hierbij wordt vooral gedacht aan een grondrecht met betrekking tot de toegankelijkheid van elektronische (overheids)informatie.   CORR.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-12T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.