'Innovatieplatform te zweverig'

VNO-NCW vreest het ergste voor technologieplannen kabinet

Dit artikel delen:

Het kabinet komt totnogtoe met te weinig concrete hervormingen van onderzoek en ontwikkeling in Nederland. Frankrijk pakt de vernieuwing van de eigen economie veel voortvarender aan.

De innovatieplannen van dit kabinet verzanden in het aankondigen van nadere studies en commissies, ook al trekt de minister-president zich het onderwerp persoonlijk aan. Tot nu zijn er bijzonder weinig concrete oplossingen bedacht of stappen gezet voor vernieuwing meent VNO-NCW. "Dit jaar zal daardoor geen oogstjaar voor innovatie zijn, terwijl het dat wel degelijk had kunnen worden", schrijft voorzitter Jacques Schraven van de werkgeversorganisatie in een brief aan de Tweede Kamer. De urgentie is volgens Schraven hoog. Veel Nederlandse ondernemingen versterken nu al hun activiteiten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling in het buitenland. Het moment is nabij dat zij bestaande onderzoeksafdelingen in Nederland gaan sluiten.
Het kabinet heeft tot nu toe te weinig structurele veranderingen in het Nederlandse kennisbestel aangebracht. Volgens VNO-NCW moet er naast wetenschappelijke excellentie meer aandacht komen voor de vraagzijde vanuit het bedrijfsleven. Netwerken en samenwerkingsverbanden waar vraag en aanbodzijde elkaar treffen moeten er meer komen. Daarnaast moet er dynamischer ingespeeld worden op internationale ontwikkelingen. Verder is er volgens de werkgeversorganisatie te weinig systematische aandacht voor technostarters. Geld speelt ook een belangrijke rol: de regering moet de toezegging dat ze een substantieel deel van de aardgasbaten zal uitgeven aan innovatie gestand doen. In ieder geval moet het budget voor kennis en innovatie bij het ministerie van Economische Zaken overeind blijven.
Frankrijk pakt het probleem volgens VNO-NCW grondiger aan. Dit jaar is er één miljard euro extra vrijgemaakt voor stimulering van innovatie. Daarnaast zijn er nieuwe agentschappen in het leven geroepen om excellent onderzoek sneller te financieren en industriële innovatie extra te stimuleren. Verder komt er één ondersteuningsstructuur voor het midden- en kleinbedrijf. Afgelopen woensdag heeft de Tweede Kamer zich gebogen over het functioneren van het Innovatieplatform van het kabinet. Deze Computable was toen al gedrukt.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-11T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.