Binnen half jaar nieuw besluit over DTO

Britse krijgsmacht besluit tot verregaande uitbesteding

Dit artikel delen:

In het komende halfjaar valt een besluit of de Defensie Telematica Organisatie (DTO) alsnog wordt uitbesteed. Het Britse ministerie van Defensie is al een stap verder. Het heeft de vernieuwing en het beheer van zijn infrastructuur in handen gelegd van het Atlas Consortium, aangevoerd door EDS.

De toenmalig demissionair CDA-staatssecretaris Cees van der Knaap besloot in het najaar van 2002 tot uitstel van de verkoop van DTO. De ict-divisie van Defensie kreeg drie jaar de tijd om te bewijzen dat het doelmatiger en marktconformer kan opereren tegen lagere tarieven. Concreet betekende dit dat het agentschap dit jaar zo'n 30 procent goedkoper moet opereren met vijfhonderd plekken minder dan de toen circa tweeduizend arbeidsplaatsen. Zwaarwegend in het besluit was dat de meeste gebruikers van Nafin (Netherlands armed forces integrated network: het landelijk dekkende glasvezelnetwerk) het veiligheidsrisico van het afstoten van het netwerkbeheer aan derden te groot vonden.
Een woordvoerder van het ministerie van Defensie vertelt dat de evaluatie over het presteren van DTO momenteel wordt afgerond. Daarna zal die worden aangeboden aan de bewindslieden. "Naar verwachting zal in het komende halfjaar een besluit worden genomen over al dan niet uitbesteden van DTO." Op de vraag of in deze evaluatie ook de keuze van de Britse collega's wordt meegewogen, antwoordt de zegsman: "Ons onderzoek is gericht op de Nederlandse situatie. Het Britse besluit zal zijdelings aan de orde komen."
Het Britse ministerie van Defensie besloot begin deze maand het eerste onderdeel van het vernieuwingstraject Defense Information Infrastructure (Future) uit te besteden aan het consortium Atlas. Deze liga bestaat naast hoofdaannemer EDS uit de onderaannemers Fujitsu Services, General Dynamics, EADS Defence and Security Systems en LogicaCMG. Atlas versloeg aan het eind van het drie jaar durende aanbestedingstraject de laatstovergebleven rivaal CSC, dat een coalitie had gevormd met BT, Capgemini en Thales. De waarde van het tienjarige contract bedraagt naar schatting vier miljard Britse pond. De order bestaat uit het consolideren van de diverse informatienetwerken en de enorme hoeveelheid aan systemen binnen de Britse krijgsmacht in één efficiëntere it-infrastructuur. Het nieuwe netwerk verbindt 150.000 desktop terminals en driehonderdduizend gebruikers op ongeveer tweeduizend locaties.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-11T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.