Kamer blijft Brussel dwarsbomen

Dit artikel delen:

De strijd om het wetsontwerp voor een Europees softwareoctrooi blijft spannend tot op het laatst. Dinsdagmorgen tekende zich een kamermeerderheid af, die Nederland zou dwingen opnieuw in Brussel dwars te gaan liggen.

Nederlandse parlementariërs mengen zich begin deze week opnieuw in de Europese machtstrijd. De Europese Commissie wijst het verzoek af van het Europees Parlement om herstart van het ontwerp van een softwareoctrooiwet.
De Nederlandse linkse partijen kregen dinsdagmorgen steun van D'66-kamerlid Bert Bakker. "Wij staan aan de kant van het Europees parlement." Volgens Bakker is de druk op zijn regeringsfractie groot om het verzet te staken. De regering wil liever niet gedwongen worden het wetsontwerp opnieuw ter discussie te stellen en zo de Brusselse gewoontes te doorbreken. "Het vreest de negatieve gevolgen daarvan voor andere belangrijke dossiers in de komende jaren."
Met D'66 alleen is er nog geen kamermeerderheid. SP-kamerlid Ada Gerkens moet ook nog de Christen Unie meekrijgen, al schatte ze die kans ruim in. "Dan echter wordt het net als de afgelopen twee debattten vast een hoofdelijke stemming. En dan spant het erom wie bij de stemming aanwezig is." Het debat zelf vindt plaats na sluiting van deze editie van Computable.

Ordinair

Het formele verzoek voor een herstart, de eerste in zijn soort, werd twee weken geleden ingediend door het Europees Parlement. De wijzigingen die het Europees Parlement voorstaat in het wetsontwerp zijn voor de Commissie onacceptabel. Het wetgevend proces lijkt daarnaast te verworden tot een ordinaire machtstrijd tussen Commissie en Parlement.
In februari riepen de parlementen van Spanje, Nederland, Denemarken en Duitsland hun regeringen op te ijveren voor een herstart. Eerder haalde Polen het onderwerp twee maal van de agenda van Europese ministers.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-04T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.