EZ laat .nl-domeinnamen met rust

Ministerie kiest voor zelfregulering in plaats van wetgeving

Dit artikel delen:

Het ministerie van Economische Zaken en de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland hebben contractueel vastgelegd dat ze organisatorische afspraken gaan maken voor het goed functioneren van het .nl-domeinnamensysteem. Een wetsaanpassing is daarmee van de baan.

De Sidn en EZ gaan de komende tijd organisatorische afspraken maken om uitval van het .nl-domeinnamensystemen te voorkomen. "Er komen procedures voor overheveling van het beheer naar een andere organisatie voor het geval dat de Sidn failliet gaat of van de kaart geveegd wordt door een neerstortende Boeing", zegt Sidn-woordvoerder Ben Geerlings in een toelichting. Ook wil EZ vastleggen dat het beheer van .nl altijd in Nederlandse handen blijft.

Theoretisch

Begin 2004 wilde het ministerie Sidn regels voor goed beheer van de .nl-domeinnamen opleggen via een aanpassing van de wet. Bij die plannen liet het ministerie ook weten dat de overheid zich bepaalde domeinnamen wilde toe-eigenen. Om de claim dat wetgeving nodig is kracht bij te zetten, liet het adviesbureau Stratix uitrekenen wat voor schade het Nederlandse bedrijfsleven zou oplopen bij uitval van het domeinnamensysteem. Dit bleek een puur theoretische stellingname. Sinds de start in de jaren tachtig is het systeem niet uit de lucht geweest. "De Sidn heeft met de ondertekening van de intentieverklaring gelijk gekregen; zelfregulering is de beste oplossing", aldus Geerlings.
De recent aangekondigde veranderingen binnen zijn organisatie staan volgens de woordvoerder los van de overeenkomst met EZ. Het reilen en zeilen van de stichting is sinds kort overgeheveld van het bestuur naar een directie met Roelof Meijer aan het roer. Hij is met de dagelijkse leiding van de stichting belast. Volgens Geerlings is dit een normale stap voor een volwassen geworden organisatie als de Sidn.
De Sidn is op dit moment met 1,4 miljoen domeinregistraties de op twee na grootste beheerder van een 'toplevel'-domein op basis van een landencode. Een kleine aanpassing in de verhuisprocedure van domeinregistraties is in de nieuwe situatie in een paar weken geregeld. In de oude opzet kostte zo'n aanpassing veel tijd. Dit jaar behandelt Sidn een vurige wens van een aantal afnemers om cijfers in domeinnamen toe te staan.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-04T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.