Handel publieke domeinnamen groeit

Kamerleden stellen vragen over bescherming gemeentenamen

Dit artikel delen:

De handel in publieke domeinnamen neemt toe. In het verleden richtten de handelaren zich voornamelijk op de Internetadressen van bedrijven. Tegenwoordig zijn namen van algemeen belang populair. Kamerleden van de VVD maken zich dan ook zorgen over het lot van domeinnamen van overheden.

De Internetpagina http://www.topcoms.com laat niet aan duidelijkheid te wensen over: voor een flink bedrag kunnen belangstellenden domeinnamen kopen die zich richten op Nederland. Uitsmijter is het adres http://www.dutchgovernment.com, dat meer dan 220.000 gulden moet opbrengen.
De makers van de site delen nog even een steek onder water uit en schrijven: "Ongelooflijk, maar dit adres was nog steeds beschikbaar! Zijn de Nederlanders traag of niet? Natuurlijk moeten wij deze naam reserveren, anders doet een ander het." Overige aanbiedingen zijn namen als http://www.amersfoort.nu, http://www.bouwers.com en http://www.importeren.com. Op een andere pagina staat http://www.thenetherlands.com te koop.

Merkenrecht

Deze handel in domeinnamen is niet te stuiten. De rechter heeft in Nederland echter beperkingen opgelegd. Zo is het niet mogelijk een naam van een bekend bedrijf te reserveren. Dit maakt namelijk inbreuk op het merkenrecht. "De lol van het registreren van merknamen is er nu wel een beetje vanaf. De rechter heeft namelijk een aantal uitspraken gedaan in het nadeel van de kaper", zegt Reina Weening, juriste van het advocatenkantoor Kennedy van der Laan.
Algemene namen als 'importeren' worden echter niet beschermd door het merkenrecht. Weening acht de kans wel groot dat rechthebbenden, in casu de Nederlandse overheid, de domeinnamen dutchgovernment en thenetherlands kunnen vorderen. Zij zou kunnen aangeven dat de handelaren een onrechtmatige daad plegen. Internetsurfers worden namelijk misleid. Er is maar één Nederlandse overheid en men verwacht dat genoemde namen naar het Rijk verwijzen.

Kamervragen

VVD-parlementariërs Oussama Cherribi en Hella Voûte maken zich zorgen over het lot van domeinnamen die betrekking hebben op Nederlandse gemeenten, provincies en andere geografische gebieden. Zij hebben vragen gesteld aan minister Bram Peper van Binnenlandse Zaken over de mogelijkheid van de overheid om deze namen te reserveren. "Wij gaan naar een digitaal overheidsloket. Domeinnamen vormen de levensader van dit initiatief. En dan is het belangrijk dat gebruikers niet bij Casa Rosso uitkomen als zij http://www.amsterdam.nl intikken", licht Cherribi toe.
Een aantal gemeenten is haar naam al kwijt. Zo zijn de adressen http://www.nijkerk.nl en http://www.beemster.nl in handen van bedrijven met dezelfde naam. Volgens Chantal Driessen van Stichting Internet Domeinregistratie is een vijftal gemeentenamen gereserveerd door anderen. Advocate Weening verwacht niet dat de overheid deze adressen kan terugvorderen, omdat het merkenrecht zich niet uitstrekt tot gemeentenamen. Cherribi wijt het verlies aan nalatigheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de gemeenten had moeten waarschuwen.
Om erger leed te voorkomen, vindt Cherribi dat de overheid snel een lijst moet maken en alle domeinnamen dient te reserveren. "Anders is binnenkort het gehele Nederlandse woordenboek gereserveerd." Een speciaal daarvoor in het leven geroepen taakgroep moet dit uitvoeren.
Driessen geeft aan dat er inderdaad in samenwerking met diverse instanties een limitatieve lijst wordt opgesteld van namen van algemeen belang. De adressen van gemeenten zijn al in een lijst met geblokkeerde namen opgenomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-25T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.