Kamer ontevreden over ict-aanpak De Graaf

Motie dwingt minister eenduidig pasjessysteem in te voeren

Dit artikel delen:

Volgende week dreigt de Tweede Kamer Thom de Graaf, minister van Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties, door middel van een motie te dwingen een begin te maken met het invoeren van niet meer dan één pasje voor iedere burger. Dit is het gevolg van de voor de Tweede Kamer onbevredigende uitkomst van het debat over De Graafs nota Andere overheid.

  
Ict-woordvoerder van de VVD-fractie Zsolt Szabo: drijvende kracht.

"Onvoldoende", noemt ict-woordvoerder van de VVD-fractie Zsolt Szabo het resultaat van het overleg dat De Graaf vorige week met de Tweede Kamer heeft gevoerd over Andere overheid. Szabo is vanuit de Tweede Kamer de drijvende kracht achter het initiatief om voor iedere burger niet meer dan één pasje in te voeren. Doel is om via een eenduidige infrastructuur toegang te krijgen tot alle bij de overheid bekende informatie. Hij had gehoopt dat het eerste overleg al tot concrete toezeggingen van de minister zou leiden.
Wie leidt
Sinds een aantal jaren neemt één ministerie de coördinatie op zich als een onderwerp meerdere departementen overstijgt. Dat is ook het geval bij ict. De verantwoordelijkheid voor het ict-beleid van de rijksoverheid ligt daardoor bij twee ministeries: Binnenlandse zaken en Economische Zaken. BZ geeft de bestuurlijke vernieuwing van de overheid met behulp van ict vorm. EZ is verantwoordelijk voor de coördinatie van het rijksbrede ict-beleid. Welk ministerie het stevigst zijn stempel op de rijks-ict drukt blijft onduidelijk. In aanloop naar de ict-agenda, die binnen een maand bij de Tweede Kamer ligt, verzekert een woordvoerder van EZ dat er niks veranderd is in de rolverdeling tussen beide ministeries.
Daar is nu een tweede Algemeen Overleg voor nodig, dat voor volgende week op de agenda staat. Szabo: "Wanneer de minister dan nog niet toezegt dat er één pasje komt, dienen wij een motie in. We willen niet dat de burger wordt opgezadeld met een digitale sleutelbos. Dan moet de minister kleur bekennen." Het lijkt erop dat zo'n motie haalbaar is, want CDA, PvdA, LPF en D66 staan sympathiek tegenover het plan.

Afremmen

De kamerfracties kregen tijdens het eerste debat weinig voet aan de grond bij De Graaf. CDA en VVD vroegen expliciet om eenmalige gegevensverstrekking en één identiteitskaart. Eddy van Hijum (CDA) wil één digitaal loket en een gecoördineerde aanpak. "De burger moet niet steeds dezelfde informatie invullen." Szabo vroeg om onmiddellijke stopzetting van allerlei afzonderlijke authenticatie-initiatieven bij de overheid, en wilde concreet van de minister weten wanneer er één pasje komt en met ingang van welke datum de eenmalige gegevensverstrekking ingaat. PvdA en D66 concentreerden zich in hun vragen vooral op de inspanningen die De Graaf moet verrichten om greep te krijgen op andere ministeries. Boris van der Ham (D66) vatte het samen met de woorden: "Bent u bereid om ruzie te maken?"
De minister was uitermate terughoudend in zijn antwoorden. Hij wilde geen definitieve uitspraak doen over authenticatie, geen concrete data noemen, en niet praten over ict. "Ik wil voorkomen dat we nu een ict-discussie gaan voeren." Dat wil hij bewaren tot het voorjaar. Wat de eenduidige infrastructuur betreft wil De Graaf niet aan één standaard, omdat dit niet past in een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Met het "fundamentele idee" van een pasje was hij het wel eens, maar "we gaan geen desinvesteringen doen, en nemen maatregelen met inachtneming van wat er al is ontwikkeld."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-13T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.