Nederland haalt softwarepatenten van EU-agenda

Ook Spaanse politici keren zich tegen ministers

Dit artikel delen:

Nederland moet voorkomen dat de Europese Ministerraad op korte termijn het wetsvoorstel voor softwarepatenten goedkeurt. De ministers moeten wachten of het Europees Parlement de hele procedure opnieuw wil doen.

Microsoft dreigt Denen met vertrek Navision
Bill Gates heeft in november gedreigd de Deense crm- en erp-fabrikant Navision te verplaatsen naar de VS, als de EU dwarsligt bij de bescherming van intellectueel eigendom. Dat meldde de Deense financiële krant B�rsen afgelopen dinsdag. "Wil ik mijn ontwikkelcentrum in Denemarken houden, dan moeten de intellectuele rechten duidelijk zijn. Zo niet, dan verhuis ik naar de VS, waar ik die rechten kan verdedigen", zei Gates volgens de krant tegen een Deense officier van Justitie die aanwezig was bij de ontmoeting tussen Gates en de Deense premier Anders Fogh Rasmussen.
Zeer tegen de zin van staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip kreeg vorige week donderdagavond een door de SP ingediende motie net voldoende steun. Met 71 stemmen voor en 69 stemmen tegen werd Van Gennip opgedragen het softwarepatentvoorstel in Brussel van de agenda te halen.
Van Gennip gaf tijdens het debat geen duimbreed toe. Zij vindt dat het via een motie tegenhouden van de formele goedkeuring van het softwarepatentvoorstel door de Raad van Ministers het Luxemburgse EU-voorzitterschap teveel aan banden legt. "Zo komt Brussel niet tot goede procedures."

Herstart

Ze was het wel met de Tweede-Kamerleden eens dat Luxemburg de zaken niet op de spits moet drijven. Onzeker was op dat moment nog of het ontwerp op de agenda stond van de Economie-ministers, die elkaar gisteren in Brussel zouden ontmoeten. "Het lijkt mij niet getuigen van wijsheid als de Luxemburgse voorzitter het agendeert."
Diezelfde dag zou ook de eerste gelegenheid zijn dat het Europees Parlement kan verzoeken om een herstart. Eenmaal goedgekeurd door de ministers, is een herstart echter niet meer mogelijk. De motie in de Tweede Kamer voorkwam de mogelijke botsing.
Het initiatief voor de motie kwam, net als twee weken geleden, van het Tweede-Kamerlid van de SP Ada Gerkens. Toen haalde haar verzoek net niet het benodigde aantal stemmen. Nu net wel. Gerkens: "Voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie wordt de vraag om een herstart in stelling gebracht. Nederland moet die procedure niet belemmeren."
Volgens CDA-vertegenwoordiger Jos Hessels doorkruist deze motie het werk van de Europese Unie. "De Tweede Kamer is daarnaast nooit in meerderheid tegen het patentwetsvoorstel geweest."
Het Nederlandse parlement is niet het enige dat in opstand kwam. In Spanje werd in dezelfde week een motie aangenomen die de regering vraagt nee te zeggen tegen het Raadsvoorstel. Die motie kwam van Jordi Guillot, lid van de Spaanse Senaat en voorzitter van de Senaatscommissie Informatie- en kennismaatschappij.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-18T00:00:00.000Z Gijs Hillenius