Initiatief glas vrijwel vollledig bij overheden

Ftth-raad ziet achterstand Europa oplopen

Dit artikel delen:

Het merendeel van de Europese glasvezelprojecten is gefinancierd met overheidsgeld. Dat zal zo blijven. Gevestigde telecom- en kabelbedrijven in Europa blijven vasthouden aan hun koperinfrastructuur.

  
De 1003 initiatiefnemers van de 167 verschillende glasvezelnetten die Idate bij zijn inventarisatie van de Europese markt in 2004 aantrof behoren voor het overgrote deel tot de overheid en semi-overheid.
In Japan voorziet het telecombedrijf NTT binnen enkele jaren dertig miljoen huishoudens van een glasvezelaansluiting. In de VS hebben telecombedrijven Verizon en SBC aangekondigd grootschalig glasvezel uit te rollen. Binnen enkele jaren moeten veertig miljoen huizen en bedrijven ontsloten worden. Het onderzoeksbureau Idate meldt dat er medio 2004 in Europa een half miljoen glasvezelaansluitingen gerealiseerd zijn. Eind dit jaar ligt dit aantal op ruim twee miljoen. "Europa kent geen grote projecten. Het raakt daardoor achterop", zei Hartwig Tauber, de voorzitter van de Ftth-raad vorige week tijdens het congres 'Europe at the speed of light'. Deze Europese lobbyclub voor glasvezelfabrikanten vond in Amsterdam een goede gastheer: burgemeester Job Cohen wijdde zijn openingsspeech aan het plan om een groot deel van de stad zo snel mogelijk van glasvezelaansluitingen te voorzien.

Overheden

In opdracht van de Ftth-raad uitgevoerd onderzoek wijst uit dat het merendeel (86 procent) van de ruim honderd glasvezelprojecten in Europa plaatsvindt op initiatief van overheden, woningbouwcorporaties en energiebedrijven. Tauber ziet de nodige voordelen in deze directe en indirecte overheidsbemoeienis. "De limiet van koper komt sneller dichterbij dan men denkt. De aanleg van fijnmazige netwerken duurt lang. Als Europa wacht op de markt, dan vraagt dat te veel tijd. Daarnaast neigen glasvezelnetten net als andere netwerken naar een natuurlijk monopolie. Door de hoge aanlegkosten is het niet rendabel om er meer dan één aan te leggen. Dat net kan dan maar beter in handen van overheden liggen. De Europese richtlijnen verplichten partijen met deze achtergrond de nieuwe infrastructuur open te stellen voor alternatieve aanbieders."
Het grote euvel in de Europese markt noemt Tauber de bestaande verwarring over overheidsinvesteringen in glasvezel. Banken en investeerders haken af als er onduidelijkheid bestaat of staatssteun toegestaan is of niet. In de VS is enkele jaren geleden al vastgelegd dat infrastructuur die aangelegd is door gemeenten open moet staan voor andere aanbieders. Als een telecomaanbieder overgaat tot aanleg, dan heeft deze partij tien jaar lang het alleenrecht op deze infrastructuur. "Deze helderheid moet de Europese Commissie ook scheppen. Alleen dan zijn private investeerders of ondernemingen te porren voor grote glasvezelprojecten", aldus Tauber.
Dirk van der Woude van Citynet, het bedrijf van de gemeente Amsterdam dat de implementatie van glasvezel in de hoofdstad begeleidt, wimpelt de vermeende staatssteun bij glasvezelprojecten van de hand. "In heel veel Europese steden zitten overheden tot hun oren in deze netwerken. Daar is niks mis mee. Amsterdam is eigenaar van het congrescentrum Rai van de luchthaven Schiphol. De stad investeert vijf miljoen euro in een bedrijf dat de aanleg en exploitatie van de passieve infrastructuur van het glasnet voor zijn rekening neemt. Daardoor zouden we opeens in de problemen zitten. Dat is nonsens." Volgens Van der Woude is groen licht uit Brussel niet noodzakelijk, maar wel handig. Partijen die bezwaar maken tegen vermeende staatssteun in het project moeten het na akkoord opnemen tegen de Commissie. Ze kunnen de aanleg dan niet meer stilleggen. Dit is wel gebeurd in de gemeente Appingedam, waar kabelaar Essent de uitvoering kon stilleggen omdat het project nog naar Brussel moest.

Lichtpuntjes

De op het congres aanwezige fabrikanten van glasvezelproducten zien allemaal de eerste lichtpuntjes in de Europese markt. De van oorsprong Britse producent van glasvezelkabelhouders Emtelle zegt dat naast de overheid ook steeds meer private investeerders brood zien in de aanleg van glasnetten in woonwijken en bedrijvenparken. "Het klopt dat de gevestigde orde glasvezel laat voor wat het is. Er is alleen wel beweging. In Zweden zijn op particulier initiatief allerlei glasnetten gebouwd. Het telecombedrijf Telia koopt die nu op. Door de hoge prijs van aanleg zullen glasnetten op enig moment in waarde stijgen. Dat is een stimulans die ook investeerders in Nederland over de brug zal halen", voorspelt Paul Naastepad, directeur Emtelle Nederland. Het bedrijf opent een eigen vestiging in Nederland, omdat het hoge verwachtingen rond glasvezel heeft in deze markt. Hij schat dat er dit jaar in Nederland tussen vijftig- en vijfenzeventigduizend glasvezelaansluitingen bijkomen. In heel 2004 waren dat er ruim tienduizend. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-11T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.