Gemeentesites slecht toegankelijk

Beperkt aantal sites voldoet aan subsidievoorwaarden

Dit artikel delen:

Gemeenten slagen er moeizaam in hun websites goed bruikbaar te maken voor gehandicapten. Vrijwel alle gemeenten, 431 van de 489, hebben van het ministerie van Binnenlandse Zaken 25 duizend gulden ontvangen voor opname van een productencatalogus in hun website. Slechts weinige voldoen aan de subsidievoorwaarde betreffende toegankelijkheid.

Omdat BZK denkt dat individuele benadering niet snel tot verbetering leidt, ook al omdat de richtlijnen uiteenlopende interpretaties toelaten, speelt het ministerie het via de leveranciers. Minister Remkes heeft vorige week met twaalf aanbieders een convenant gesloten, waarin deze verklaren gemeentesites voor 1 juni te laten voldoen aan de WAI-richtlijn (Web Accessibility Initiative) van W3C (World Wide Web Consortium). Deze kent een oplopende graad van zwaarte, van prioriteit 1 (met zestien 'ijkpunten') via 2 (dertig) tot 3 (negentien). Genoemde subsidievoorwaarde stelde prioriteit 1 verplicht. Daar het convenant zich ook daarop richt, dwingt Remkes nu in feite gemeentelijke naleving van de BZK-voorwaarde af via de leveranciers. Overigens stelt Centric dat zijn producten al aan de eisen voldoen en heeft het zich verplicht tot conformiteit aan prioriteit 2.

Ambitieuze inrichting

Het convenant werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse 'Web Wijzer Award'-conferentie, georganiseerd door de Ictu-onderdelen Advies Overheid.nl en Burger@overheid. Een vakjury onder leiding van Marjet van Zuijlen, tevens voorzitter van het platform Burger@overheid, koos de site van Dordrecht als beste, vooral vanwege de ambitieuze inrichting van het elektronisch loket en de bijzondere wijze waarop de status van aanvragen is na te gaan. De voor het eerst uitgereikte publieksprijs ging naar Wassenaar, dat veel informatie in een uitstekend toegankelijke website aanbiedt. Voor het eerst was er ook een 'Webflop', die de gemeente IJsselstein in de prijzenkast kan zetten: weinig informatie, ook nog eens niet actueel en nauwelijks interactieve functies, kortom, de slechtste overheidswebsite van Nederland. In de door Advies Overheid.nl bijgehouden monitor bungelt IJsselstein helemaal onderaan.

 
Peter Mom

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-07T00:00:00.000Z Peter Mom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.