Stemadvies op Internet voor zwevende kiezer

Dit artikel delen:

Wie met het oog op de landelijke verkiezingen van 6 mei een stemadvies nodig heeft, kan terecht op de website van Bolesian. Daar zoekt 'Stembox' de politieke partij uit die het beste bij je past.

Stembox stelt de bezoekers vragen over de belangrijkste onderwerpen uit de verkiezingsprogramma's van de vijf grootste partijen (PvdA, CDA, VVD, D66 en Groen Links). De bezoeker kan bij ieder onderwerp aangeven hoe zwaar het mee moet tellen in de beoordeling. Hij kan kiezen uit de categorieën 'zeer zwaarwegend', 'zwaarwegend, 'gemiddeld' en 'minder belangrijk'. Achter elk gewicht hangt een factor: 'zeer zwaarwegend' bijvoorbeeld telt 1,5 keer zo zwaar mee als 'gemiddeld'. Uiteindelijk vergelijkt Stembox de antwoorden met de partijpunten en geeft het een stemadvies. Volgens Joyce de Gier, samen met Bob Zwart verantwoordelijk voor de totstandkoming van Stembox, is het systeem alleen op partijprogramma's gericht. "Gevoelens van mensen voor een lijsttrekker of een partij wegen niet mee in het eindoordeel."

Ver-van-mijn-bed-show

Bolesian biedt kennistechnologische oplossingen aan. Ook Stembox is zo'n product, gebouwd in Delphi met een op tabellen gebaseerde kennisbank erachter. "Voor veel mensen is kennistechnologie een ver-van-mijn-bed-show. Door het te koppelen aan een actueel onderwerp als de verkiezingen laten we zien dat dat niet terecht is", zegt commercieel directeur Jan Smulders.
Stembox is vanaf begin februari te raadplegen op: http://www.bolesian.com/stembox.  RS
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-30T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.