Finale erp-traject Defensie breekt aan

Nog in de race: Baan of SAP en CSC, IBM of Cgey/Logica CMG

Dit artikel delen:

Het nieuwe erp-systeem van het ministerie van Defensie komt van Baan of SAP. Als kandidaat-implementatiepartner zijn drie partijen over: CSC, IBM en de combinatie Cap Gemini Ernst & Young/Logica CMG. Begin deze zomer wil Defensie er definitief uit zijn.

Eind vorig jaar waren er in de Europese aanbesteding van het erp-pakket nog vier leveranciers over: Baan, SAP, Oracle en het Zweedse IFS. Defensie koos ervoor om met de aloude concurrenten Baan en SAP door te gaan. In april of mei mag het tweetal demonstraties geven, waarna begin deze zomer de beslissing valt, aldus een woordvoerder van Defensie.
Parallel hieraan loopt een keuzetraject voor de regiepartner: de systeemintegrator die het erp-systeem implementeert. De zegsman meldt dat er drie kandidaten over zijn: CSC, IBM en Cap Gemini Ernst & Young (Cgey) met Logica CMG. Deze partijen hebben presentaties gegeven. Op grond daarvan valt er één af. Daarna gaat Defensie met de andere twee onderhandelen. In maart volgt de definitieve keuze.

Standaardisatie

Het ministerie stelde in 1998 het ambitieuze plan Bitsdef (Beleid IT Standaarden DEFensie). Doel: het invoeren van een standaard ict-architectuur die een einde maakt aan de waaier van systemen die binnen de krijgsmachtonderdelen bestaat. Dan is beter beheer mogelijk en zijn nieuwe toepassingen makkelijker in te passen. Een van de gelanceerde progamma's is de invoering van een defensie-overkoepelend erp-systeem, met daaraan gekoppeld vijf deeltrajecten. Defensie wil namelijk binnen de erp-omgeving nieuwe informatiesystemen gebruiken voor personeel en organisatie, militaire geneeskunde, financiën, opleidingen en materieellogistiek. Met de invoering van een groot deel ervan wacht het ministerie totdat bekend is op welk erp-pakket de keuze valt. Wel loopt al enige tijd het samen met Accenture ontwikkelen van en in 2005 op te leveren nieuwe personeelsinformatiesysteem P&O2000+. De bouw van de eerste versie staat met enige vertraging voor eind dit jaar op de rol. Het standaardiseren van de verschillende personeelsprocessen binnen Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee kostte meer tijd dan verwacht.

DTO

De rol van de eigen ict-divisie DTO blijft in dit traject ongewis. Twijfels of deze club dit soort grote trajecten wel aankan, was een van de redenen om uitbesteding te overwegen. Nu dit plan eind vorig jaar is afgeblazen, richt het ministerie momenteel een Defensie ICT-Uitvoeringsinstantie (Dictu) in die voor de aansturing van het ict-beleid boven DTO komt te hangen. DTO hangt bovendien nog een bezuinigingsoperatie boven het hoofd: het Politiek Beraad van Defensie buigt zich de komende weken over het ingediende plan.

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-31T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.