Fiscus sluit grote groepen werknemers uit bij PC-privé

Dit artikel delen:

De werkgeversvereniging VNO-NCW wil begin deze maand overleg met de top van de belastingdienst over de PC-privé projecten. Aanleiding is het feit dat belangrijke groepen werknemers bij deze regeling buiten de boot dreigen te vallen. Met name productiepersoneel, magazijnbedienden en chauffeurs kunnen sinds kort moeilijk in aanmerking komen voor deze fiscale stimulering.

Nu de discussie over de financiële invulling van PC-privé projecten (bijvoorbeeld inleveren van vakantiedagen of dertiende maand) is afgerond, begint de fiscus ineens moeilijk te doen over het zakelijk gebruik. Tot eind november vorig jaar gaf elke inspectie een eigen uitleg aan het begrip zakelijk karakter. De meeste inspecties vonden het geen bezwaar als werknemers de computer thuis gebruikten om daar een beetje wegwijs op te raken. Maar daar is sterk verandering in gekomen sinds staatssecretaris Vermeend (Financiën) twee maanden geleden een nader besluit over de PC-privé regeling publiceerde.

Zakelijk of niet

Het leren omgaan met een computer of algemene toepassingssoftware zoals een tekstverwerkingsprogramma of spreadsheet wordt voortaan niet langer als zakelijk gebruik bestempeld. In plaats daarvan kan de werknemer het zakelijk karakter aannemelijk maken met een ondertekende verklaring over de aard van het zakelijke gebruik en de periode waarin dit zal plaatsvinden. Als voorbeelden van zakelijk gebruik gelden het schrijven van een brief of nota. Ook het vervaardigen van een overzicht of rapport ten behoeve van de dienstbetrekking valt er onder. Werknemers die overwegend productiewerk doen en zelden schriftelijk hoeven te rapporteren, worden door deze verandering uitgesloten.
In het bedrijfsleven leidt deze aanscherping van de normen tot veel onvrede. Juist de mensen met de lagere salarissen dreigen nu buiten de boot te vallen. Het valt binnen een onderneming ook moeilijk te verantwoorden dat de ene werknemer wel mee mag doen en de andere niet.
Sinds begin 1997 wordt het computergebruik door werknemers gestimuleerd door de PC-privé regeling. Onder bepaalde voorwaarden kan een werkgever onbelast computers met bijbehorende apparatuur zoals printers aan de werknemers in eigendom geven of uitlenen dan wel een vergoeding voor het zakelijk gebruik van een computer verstrekken. Voor de waarde van deze apparatuur geldt een plafond van 5000 gulden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-05T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.