Pleidooi voor heffen belasting op bits

Op veel elektronische diensten geen BTW-plicht

Dit artikel delen:

MAASTRICHT - Het wordt hoog tijd voor een belasting op bits. Terwijl pakjesvervoerders BTW moeten afdragen, kunnen digitale vormen van beeld, geluid en informatie als bits over de hele wereld worden verspreid, zonder ergens belasting te betalen.

Prof. dr Luc Soete, directeur van Merit (Maastricht Economic Research Instituut) stelt dit voor in een advies aan de Europese Commissie. In opdracht van Eurocommissaris Padraig Flynn (Arbeidszaken) bracht een adviesgroep onder leiding van Soete het rapport 'Building the European Information Society for us All' uit. Prof. Soete vindt het vreemd dat de fiscus aan een hele reeks van elektronische diensten geen (toegevoegde) waarde toekent. Hij dringt bij de Europese Commissie aan op een nader onderzoek naar deze kwestie. De Maastrichtse hoogleraar wil graag de discussie over een dergelijke alternatieve belasting aanzwengelen.
Centraal in zijn rapport staat de vraag hoe informatie kan worden omgezet in nuttige kennis. De 'informatie economie' moet een 'op kennis gebaseerde economie' worden. De toepassing van informatietechnologie (IT) leidt tot nieuwe vormen van werkgelegenheid. Er ontstaan hele nieuwe beroepen en functies. Maar anderzijds gaat er ook een enorme dreiging uit van IT. Nieuwe informatie- en communicatie-technieken zullen hun invloed doen gelden op de werkgelegenheid in de dienstensector.

Negatieve gevolgen

Volgens Soete worden de negatieve gevolgen nog onderschat. Veel banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt staan op de tocht. Het gaat dan met name om routinewerkzaamheden die verplaatsbaar zijn. Een deel van dit werk voor laaggeschoolden verdwijnt naar lage lonen-landen, waarschuwt Soete. Met de moderne elektronische communicatiemiddelen maakt het niet meer uit waar het werk wordt verricht.
De deregulering en privatisering van de telecommunicatiesector alsmede de toegenomen mogelijkheden overal ter wereld bepaalde werkzaamheden te laten doen, zullen grote invloed hebben op de bestaande werkgelegenheid in de produktie- en dienstensector.
Veel statistieken geven een vertekend beeld. Industriële produktie en materiële goederen wegen daarin relatief zwaar. Dit geldt niet alleen voor werkgelegenheidsstatistieken maar ook voor de huidige methoden om de inflatie te ramen. Volgens Soete wordt de ontwikkeling van het algemeen prijspeil overschat.

Informatie-goederen

Consumentengoederen van materiële aard voeren nog steeds de boventoon. De enorme prijsdaling van informatiediensten werkt onvoldoende door in de officiële prijs-indexcijfers. Soete: "Hele reeksen van diensten zijn beter en goedkoper geworden, zonder dat dit in de statistieken zichtbaar wordt." Vergeten wordt dat een steeds groter deel van de particuliere consumptie wordt besteed aan 'informatie-intensieve' goederen en nieuwe informatiediensten.
De volledige tekst van het rapport is beschikbaar via Internet: http://meritbbs.rulimburg.nl/hleg.html. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-02T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.