Centric verovert GBA

Aartsrivaal ziet marktaandeel slinken

Dit artikel delen:

Gemeenten kiezen voor hun bevolkingsapplicatie steeds vaker Centric, blijkt uit gegevens van het agentschap Basisregistratie Personen en Reisdocumenten over de GBA-markt per 1 januari. Pinkroccade is daarvan de dupe.

Samenvoegingen hebben het aantal gemeenten met zeven teruggebracht tot 489. Niettemin slaagt Centric erin zijn GBA-klantenkring met vijf uit te breiden. Omdat Procura gelijk blijft, gaat dat alles ten koste van Pinkroccade Civility, dat dus twaalf gemeenten verliest.
De opmerkelijke overstap van twee grote gemeenten van Pinkroccade naar Centric is nog niet meegenomen in de cijfers, die zijn gebaseerd op operationele systemen. In november viel Rotterdam voor Centrics GBA-pakket PIV4all. Deze week maakte Den Haag een zelfde keuze. In september verloor Pinkroccade nog een 100.000+ gemeente, Maastricht, maar toen aan de derde GBA-leverancier, Procura. Dat deze nu evenals vorig jaar met zeventien gemeenten in de statistiek staat, komt doordat twee Procura-klanten zijn gefuseerd. Centric telt momenteel 188 GBA-klanten, en Pinkroccade 284. Buiten genoemde fusie waren er nog vijf, waarvan één met drie gemeenten. Alle Pinkroccade-klanten zijn opgegaan in een nieuwe Centric-gemeente.

Slecht presteren

Centric-directeur Karim Henkens schrijft zijn marktsucces deels toe aan slecht presteren van de concurrent. Naast het Gemeentelijk Bevolkings Systeem (Amsterdam en nog even Den Haag) voert Pinkroccade het oude Unix-pakket Gunim GBA (uit de boedel van Raet) en het dito AS/400-product Gidab (L+T). Al in 1997 heeft Pinkroccade een opvolger geannonceerd, Cipers, uit te leveren per najaar 1999. De eerste implementaties lopen echter pas sinds enkele maanden.
 
Zie ook: Den Haag laat GBS aan Amsterdam.

 
Peter Mom

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-24T00:00:00.000Z Peter Mom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.