EC: uniforme regels voor Internet

Dit artikel delen:

De Europese Commissie legt de laatste hand aan voorstellen tot internationale samenwerking op gebied van Internet.

Een plan is in voorbereiding gezamenlijk te werken aan de oplossing van juridische en technische problemen. De Duitse Euro-commissaris Martin Bangemann hoopt zo te voorkomen dat elke nationale overheid zijn eigen beleid gaat voeren. Hij streeft naar meer coördinatie bij kwesties als kinderporno op Internet, versleuteling van gegevens, technische standaarden en privacy. De Europese Commissie zette zich tot nog toe vooral in voor een veiliger Internet, waarbij onwettige praktijken geen kans krijgen.
Bangemann pleitte al eerder voor een internationaal handvest voor wereldwijde communicatie. Uitgangspunten daarbij zijn zelfregulering en wederzijdse erkenning van licenties. Als het bedrijfsleven zelf zoveel mogelijk onderlinge afspraken maakt, kan worden volstaan met een minimum aan principes en regels. Maar de markt kan niet alles op eigen houtje oplossen.

Beleidsdocument

Tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van de EU-ministers van telecommunicatie zal daarom een beleidsdocument op tafel liggen, waarin wordt voorgesteld een aantal kwesties gezamenlijk aan te pakken. Het bedrijfsleven beziet deze ontwikkeling met gemengde gevoelens. Enerzijds wordt meer coördinatie toegejuicht, anderzijds zit niemand te wachten op een extra laag van regulering over de nationale regels heen.
Behalve de Europese Commissie hebben ook andere supranationale organisaties zich op deze problemen gestort. Zo houdt de Oeso zich vooral bezig met regelgeving voor versleutelingstechnieken. Deze organisatie van Westerse industrielanden wil ruim baan voor elektronisch zakendoen. Ook de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), een onderdeel van de Verenigde Naties, en de wereld-organisatie voor intellectueel eigendom (Wipo) houden zich met Internet-kwesties zoals nieuwe domeinnamen bezig.  CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-23T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.