Groei Europese IT-markten zet door

Economische crisis Verre Oosten veroorzaakt tijdelijke dip

Dit artikel delen:

De vooruitzichten voor de Europese IT-markten blijven gunstig. De krachtige marktontwikkeling zal zich voortzetten met een samengestelde jaarlijkse groei van 8,1 procent in de periode 1997 tot 2000.

De ABN/Amro komt tot deze conclusie in haar laatste kwartaaloverzicht van de Europese IT-industrie. Daarbij nam het de gevolgen van de economische turbulentie in het Verre Oosten voor de Europese IT-industrie onder de loep genomen.
De ondernemingen die het meeste risico lopen, zijn leveranciers van erp-software (enterprise resource planning) zoals Baan en SAP. Beide ondernemingen hebben al aangegeven de marktontwikkeling met vertrouwen tegemoet te zien, maar de bank denkt dat hun groei toch wat lager zal liggen dan aanvankelijk voorspeld. De crisis in Azië zal een negatief effect hebben op de groei, met name op de middellange termijn.
De bank raamt de groei van de markt voor erp-software op 30 à 35 procent per jaar gedurende de komende vijf jaar. Een van de sterkste groeigebieden voor Baan is het Verre Oosten. Maar de komende zes maanden wordt de groei geremd door de crisis daar. Op de lange termijn blijven de perspectieven voor Baan echter gunstig, aldus ABN/Amro.

Telecomsoftware

Sterke groei is weggelegd voor bedrijven die software voor de telecommunicatie-industrie maken, zeggen de analisten van ABN/Amro. Ten minste drie grote Europese IT-dienstverleners (CMG, Logica en Sema) hebben bedrijfsonderdelen opgezet die software voor deze sector maken. Ze hebben standaardsystemen ontwikkeld die aardig opgewassen zijn tegen die van gespecialiseerde leveranciers zoals LHS uit Duitsland en Saville Systems uit de Verenigde Staten. Bedrijven als CMG hebben hun inkomsten uit deze activiteiten de afgelopen jaren enorm zien groeien. De jaarlijkse samengestelde groei zou in deze groep gemiddeld 60 procent over de laatste drie jaar bedragen. De meeste aanbieders bereiken daarbij echter vrij lage marges. De winsten moeten namelijk steeds weer worden gestoken in de ontwikkeling van nieuwe software.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-23T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.