Pink Roccade verrast markt met overname ASZ

Concurrentie kijkt met afgunst naar strategische overname

Dit artikel delen:

Pink Roccade heeft met de overname van GAK-dochter ASZ een vette vis aan de haak geslagen. De kansen dat het IT-bedrijf de automatisering van de grote 'staats-uvi' mag uitvoeren zijn daardoor sterk gestegen. De andere uitvoeringsinstellingen (uvi's) hebben vooralsnog het nakijken.

Automatisering Sociale Zekerheid (ASZ) ondersteunt op IT-gebied alle werkmaatschappijen van de GAK Groep, een van de uitvoeringsinstanties (uvi's) op het gebied van de werknemersverzekeringen wao en ww. Bij het bedrijf, met een omzet van zo'n driehonderd miljoen gulden en een groot rekencentrum in Amsterdam, werken duizend mensen.
Volgens IDC-analist Peter Vermeulen kreeg ASZ een paar jaar geleden de missie mee om commerciëler te worden en ook opdrachten van buiten het GAK binnen te halen. "Zoals je vaak ziet met dit soort interne IT-afdelingen die dienstverlener in een concurrende markt moeten worden, verloopt dat proces traag. De omzet bij niet GAK-instellingen haalt de 15 procent niet eens. Nu ASZ deel gaat uitmaken van Pink Roccade kan dit proces worden versneld en staat het bedrijf sterker om IT-opdrachten binnen te slepen."

Staats-uvi

Pink Roccade brengt ASZ onder in de nieuwe werkmaatschappij - Roccade Sociale Zekerheid. Het ministerie van Sociale Zaken moet overigens nog goedkeuring geven aan de overname (met een geschatte waarde van ruim vierhonderd miljoen gulden). Een van de nieuwe opdrachten waarop beide partijen mikken, is het regelen van de automatisering van de op te richten staats-uvi. Het paarse kabinet wil alle uitvoeringsinstellingen hierin onderbrengen. Dat betekent een splitsing voor de GAK Groep. GAK Nederland, het publieke deel dat de ww en de wao verzorgt, gaat op in die staats-uvi, terwijl het commerciële onderdeel GAK Holding zelfstandig blijft. Deze GAK-tak concentreert zich met name op regelingen en verzekeringen op het gebied van arbeidsongeschiktheid. In deze opzet is geen hoofdtaak voor automatisering meer weggelegd. ASZ, dat deel uitmaakt van de GAK Holding, kan daarom worden verkocht.
Volgens Kees Kramer, bestuurder FNV Bondgenoten, zijn de andere uvi's overrompeld door het aangekondigde nieuws. "Zij zullen hard moeten nadenken over de gevolgen voor hun IT-afdelingen nu de mammoet-uvi op stapel staat". Dagblad Trouw meldt dat Cadans al in gesprek is met Pink Roccade over een eventuele overname.

Strategie

Han van der Zee, directeur van Kpmg's onderzoeksinstituut Nolan Norton, merkt dat de concurrentie met een mengeling van bewondering en jaloezie naar de overeenkomst kijkt. "Het is voor Pink Roccade een strategisch belangrijke overname. Het bedrijf is een klap specialist op het terrein van sociale zekerheid en arbeidsvoorziening. Tot nu toe was het in deze sector voornamelijk op projectbasis actief." De overname sterkt hem in zijn opvatting dat Pink Roccade zich vooral moet richten op de Nederlandse markt. "Het bedrijf heeft moeite om internationaal fors te groeien. Het kan zich beter toeleggen op sterke groei in diverse niches op de Nederlandse markt." IDC-analist Vermeulen is het hiermee ten dele oneens. "Pink Roccade moet ook over de grens aan de weg timmeren om zijn steeds internationaler opererende klantenkring te ondersteunen."
Van der Zee plaatst wel vraagtekens bij de beslissing van het GAK om de totale automatisering de deur uit te doen. "Straks met die grote staatsuvi ontstaat er één brok ICT. Ik zou geneigd zijn deze gegevensverwerking wel tot kerncompetentie te bestempelen, zoals bij de Belastingdienst." Volgens woordvoerder Wim Bastiaanse van het GAK is het vanaf het begin af aan de opzet van het kabinet om van de mono-uvi geen groot staatsapparaat te maken en veel zaken, waaronder IT, uit te besteden.
Bij het GAK spelen momenteel nog twee andere IT-zaken. Opdrachtgever Lisv (Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen) heeft extra subsidie gegeven om de zogeheten Centra voor Werk en Inkomen (CWI) van computerapparatuur en netwerken te voorzien. In deze CWI's moeten de uvi's samenwerken met sociale diensten en arbeidsbureaus. Bovendien loopt er het grootschalig IT-project Aansluiting (Lisv-budget: 675 miljoen), waarbij het ASZ voor het GAK alle papieren formulieren digitaliseert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-21T00:00:00.000Z Rik Sanders