Managed hosting door True

Regering Nederland en VS investeren zwaar in technologie

Klimaatverandering begonnen

Dit artikel delen:

De regeringen van Nederland en de VS maken serieus werk van ict. Tijdens het congres High Tech Connections deze week in Silicon Valley werd alles uit de kast gehaald om de deelnemende bedrijven warm te maken voor wederzijdse investeringen in technologie. Premier Balkenende opende het forum, de regering Bush zond de staatssecretaris van handel Phillip Bond naar San Jose, sprekers waren onder meer John Chambers en Carli Fiorina.

In hoog tempo bouwt Nederland internationaal naam op als land waar innovatie van overheidswege effectief wordt gestimuleerd. Tijdens High Tech Connections (HTC) bleken de Amerikaanse deelnemers vooral onder de indruk van het feit dat de minister-president persoonlijk voorzitter is van het Innovatieplatform. Cisco-ceo Chambers: "Ik heb nog nooit gezien dat een minister-president een dergelijke commissie voorzit." Balkenende zelf wees er vanuit Den Haag via een videosessie op dat Nederland door zijn goede infrastructuur een uitstekende vestigingsplaats is voor buitenlandse technologiebedrijven. Wel legde hij de vinger op de zere plek door te wijzen op de Hollandse Paradox, waar buitenlandse hulp, met name uit de VS, erg welkom zou zijn. In Nederland is veel kennis aanwezig, het fundamenteel onderzoek is van hoge kwaliteit, maar, aldus Balkenende, "dit leidt niet tot voldoende producten en diensten, en dat houdt de groei van de productiviteit tegen".

Oorlogstijd

Productiviteit en fundamenteel onderzoek liepen als een rode draad door alle presentaties heen. Bond noemde fundamenteel onderzoek een van de pijlers onder het beleid van de regering Bush om een klimaat te scheppen waarin het voor bedrijven eenvoudiger wordt om te ondernemen. "Ondanks deze tijd van oorlog maakt de regering Bush geld vrij voor onderzoek. De president heeft onlangs een voorstel getekend waarin het budget voor niet-commercieel onderzoek met 25 procent wordt verhoogd tot 123 miljard dollar." Een van de belangrijkste begunstigden hiervan zijn de onderzoekers die zich bezighouden met nanotechnologie. Bond noemde daarnaast e-government een van de vijf speerpunten van zijn regering, waar de bewindslieden zich persoonlijk voor moeten inzetten.
De nadruk die de regering Bush legt op ict is gebaseerd op de jongste groeicijfers. In de VS groeit de ict-sector twee keer zo snel als de gehele economie, en eenderde van de totale groei is gerelateerd aan ict. Chambers illustreerde dit tijdens zijn openingsrede door ouderwetse groeicijfers te laten zien voor Cisco: de laatste vier kwartalen is de winst meer dan 20 procent gegroeid.
Staatssecretaris Van Gennip en de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Sobel, de twee initiatiefnemers van HTC, waren tevreden over het verloop van het congres. In totaal bezochten tweehonderd Nederlandse en vierhonderd Amerikaanse technologiebedrijven het forum. Toen Sobel en Van Gennip een jaar geleden begonnen met de organisatie gingen ze uit van ruim vijftig deelnemers.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-16T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.