Daimler Benz ziet af van meerderheidsbelang CGS

Dit artikel delen:

PARIJS - Cap Gemini Sogeti, de op één na grootste IT-dienstverlener van Europa en grootaandeelhouder van het Nederlandse Cap Volmac, krijgt een duidelijker structuur. Het nieuwe jasje waarin de onderneming wordt gegoten, moet leiden tot een efficiëntere en slankere organisatie. Bovendien wordt er gesleuteld aan de financiële structuur.

De onderneming krijgt een kapitaalinjectie van 2,1 miljard franse frank (700 miljoen gulden). De drie voornaamste aandeelhouders, Daimler Benz (via dochter Debis), de Franse holding CGIP en oprichter Serge Kampf, leggen daarvoor de middelen op tafel.
Daimler Benz zal geen gebruik maken van de optie om de meerderheid in de onderneming te verwerven. De Duitsers hadden daartoe de mogelijkheid tot eind januari, maar zouden dan een prijs hebben moeten betalen die ver boven de huidige beurskoers ligt. Tussen 1992 en 1994 leed Cap Gemini Sogeti verlies. Bovendien zou Daimler Benz dat op zijn beurt weer wordt gecontroleerd door Deutsche Bank, op problemen stuiten in de Verenigde Staten. De Amerikaanse bankwet staat banken toe maximaal een kwart van de aandelen in een onderneming te bezitten. Cap Gemini Sogeti zou dan niet meer in Amerika actief kunnen zijn.

Van 34 naar 25 procent

In plaats van de meerderheid te verwerven verminderen de Duitsers hun aandeel van 34 procent naar iets onder de 25 procent. Wel zal Daimler Benz 900 miljoen franse frank van de 1,2 miljard die het in warrants - een soort opties - hield, omzetten in aandelenkapitaal. Dit verlicht de schuldenlast. CGIP pompt eenzelfde bedrag in de onderneming, terwijl Serge Kampf voor 300 miljoen mee doet. In de nieuwe opzet krijgen zowel Daimler Benz als CGIP ieder iets minder 25 procent van de aandelen, terwijl oprichter Serge Kampf ongeveer 20 procent houdt. De resterende 30 procent komt bij het beleggende publiek.
Besloten is Cap Gemini Sogeti samen te laten gaan met de controlerende houdstermaatschappij Sogeti. Deze fusie leidt tot een nieuwe houdstermaatschappij die de controle heeft over de bedrijven uit de Cap Gemini Sogeti groep en de adviespoot Gemini Consulting. Dit laatste bedrijf wordt dus geïntegreerd in de nieuwe onderneming.
Serge Kampf moet de onderneming, die hij meer dan 30 jaar heeft geleid, omvormen tot een onderneming met een sterkere vermogenspositie, die gesteund wordt door krachtige industriële partners. Zowel IT-expertise als consultancy (via Gemini) zijn in de onderneming vertegenwoordigd. Met deze transformatie hoopt men de Amerikaanse concurrentie op afstand te houden. De samenwerking met Debis Systemhaus, marktleider in Duitsland op gebied van IT-diensten en -systemen, wordt bestendigd. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-19T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.