Telecomveiling ligt onder vuur

Europese Commissie stelt middel ter discussie in nieuw document

Dit artikel delen:

De Europese Commissie stelt de veiling van licenties voor mobiele telefonie ter discussie. Dit blijkt uit de recente Mededeling over de herziening van de telecommunicatieregelgeving. Kenners beschouwen het stuk als een opdracht aan de Tweede Kamer om de veiling te heroverwegen.

De Nederlandse overheid verdeelt de vergunningen voor mobiele telefonie middels een veiling. Zo betaalden aanbieders Telfort, Dutchtone en Ben vele miljoenen guldens om een GSM-licentie te bemachtigen.
Dit jaar organiseert de overheid de veiling van de vergunningen voor Umts, de opvolger van GSM. De opbrengst vloeit naar de staatskas. Een aantal aanbieders verzet zich hevig tegen de voorgenomen veiling. De markt is in hun ogen niet klaar voor een nieuwe aanbieder en bovendien hebben de winnaars van de vorige veiling hun investering nog niet terugverdiend.

Vraagtekens

De Europese Commissie plaatst nu ook vraagtekens bij de veiling. De instelling verbiedt de vendu niet, maar geeft wel aan dat de overheid moet aantonen dat het noodzakelijk is voor een efficiënt gebruik van het radiospectrum. Ook dienen de vergoedingen voor de vergunningen een afspiegeling te vormen van de administratieve kosten.
Europarlementariër Wim van Velzen, benoemd tot rapporteur van de Mededeling, zegt dat de Commissie zich bewust is van de negatieve effecten die de hoge prijzen van de licenties hebben op investeringen en rentabiliteit van de kopers. Hij geeft aan dat de lidstaten op indirecte wijze hun schatkisten vullen, omdat zij meer kosten doorberekenen dan alleen de administratieve lasten. 'Ik acht het denkbaar dat de Tweede Kamer, die achter de feiten aanloopt, nut en noodzaak van de veiling gaat heroverwegen', aldus Van Velzen.

Reactie

Ook de sector komt in verzet tegen de voorgenomen veiling. Telecombedrijf Telfort werkt momenteel aan een reactie op de Mededeling. Volgens Rob van den Hoven van Genderen zal de onderneming aantonen dat de veiling niet leidt tot een efficiëntere verdeling van het spectrum. Zijn argumentatie is dat bedrijven, die als gevolg van de biedwedstrijd teveel moeten betalen voor de licenties, minder snel lagere prijzen kunnen aanbieden. Bovendien vindt hij dat de opbrengst van de veiling niet mag verdwijnen in de staatskas, maar terug dient te vloeien naar de sector zelf.
Van den Hoven van Genderen acht het zeer moeilijk om de veiling tegen te houden. 'Ook andere Europese landen gaan veilen. Wij bereiden ons dan ook voor op een veiling, maar komen tevens in verzet.' Advocaat Hein Hobbelen van Stibbe Simont Monahan Duhot in Amsterdam geeft eveneens aan dat de telecomaanbieders een moeilijke strijd voeren. Het stuk van de Commissie is immers een voorstel, waaraan nog geen rechten kunnen worden ontleend. De Mededeling is in zijn ogen een discussiestuk voor het Parlement. 'Ik verwacht niet dat de Kamer terug zal komen op de veiling, maar het zou kunnen dat er strengere randvoorwaarden worden gesteld. Gezien de enorme opbrengsten van de veilingen, zijn de belangen van Nederland erg groot.' De jurist geeft aan dat de Commissie in ieder geval ter discussie stelt of de opbrengsten ten goede kunnen komen van het algemeen budget.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-21T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.