Minder steun voor digitale overheid

Van Boxtel steekt 14,7 miljoen euro in actieprogramma

Dit artikel delen:

Minister Van Boxtel wil dit jaar 14,7 miljoen euro in het Actieprogramma Elektronische Overheid (ELO) steken. Bijna eenderde, 4,5 miljoen, gaat naar het programma Stroomlijning Basisgegevens. Vorig jaar was voor ELO 15,4 miljoen euro begroot, maar werd daadwerkelijk 19,7 miljoen uitgegeven.

Behalve naar verbetering van de publieke dienstverlening en van de elektronische toegankelijkheid van de overheid(sinformatie), gaat veel ELO-aandacht naar optimalisering van de interne bedrijfsvoering. Het gaat daarbij onder meer om efficiënter en als één concern te opereren, en om een goede aansluiting van front- en backoffice. Stroomlijning van basisgegevens behoort tot dit 'achter de schermen'-gedeelte van ELO. In zijn voortgangsverslag noemt Van Boxtel basisgegevens over personen, bedrijven, vastgoed, gebouwen, adressen en geografie, waarvoor 'authentieke registraties' worden ingericht, 'essentieel voor de eenduidige identificatie en lokalisering van nagenoeg alle andere gegevens'. Ze zijn 'de spil van de gegevenshuishouding van de overheid'.

Intranet

Cruciaal voor een efficiënte overheidsinformatisering is ook het medio vorig jaar gelanceerde rijksoverheidsintranet. Eind 2002 moet driekwart van de rijksambtenaren een 'RYX'-aansluiting hebben. Rijksprogrammamanager Jan Postma licht desgevraagd toe dat dit alle ambtenaren met een pc zijn, ofwel zo'n 120 duizend. Van Boxtel noemt de door gezamenlijke inkoop van softwarelicenties gerealiseerde besparingen 'aanzienlijk'. Ook gebundelde inkoop van 'content' ontlast de schatkist. Een adresgids met e-mailadressen van alle rijksambtenaren is in ontwikkeling en een beveiligingsplan opgesteld.
Bij het versturen van beveiligde e-mail, evenals bij het gebruik van de elektronische handtekening daarbij, speelt de public key infrastructure (pki) een belangrijke rol. De sinds 1999 actieve Taskforce PKI Overheid bereidt een grootschalige pki-uitrol voor vanaf 2003. De 'infrastructuur van vertrouwen', zoals Van Boxtel het noemt, wordt zoveel mogelijk ingevuld door marktpartijen. Het pki-programma stevent af op aanbesteding van het basiscertificaat (de 'root') van de Nederlandse overheid, waarmee alle verder uit te geven certificaten geïdentificeerd kunnen worden als betrouwbaar en door de overheid gegarandeerd, en waaraan de elektronische handtekening op zijn beurt weer betrouwbaarheid ontleent. Bij ict-implementatieorganisatie Stichting Ictu wordt een pki-kenniscentrum ingericht.

E-mail

Vierde onderdeel van 'ELO-intern' zijn de activiteiten gericht op een blijvende raadpleegbaarheid van elektronische documenten in hun authentieke hoedanigheid. Er is een richtlijn voor de omgang met e-mail opgesteld, slechts een enkele documentsoort, maar die omvat de korte termijn. Voor de langere termijn studeert men nog op een oplossing. Projecten in dit domein zijn Digitale Duurzaamheid en Testbed Digitale Bewaring.
Adequaat functioneren van de backoffice is een voorwaarde om in de frontoffice de digitale dienstverlening te verbeteren en uit te breiden. Om in 2006 driekwart van de dienstverlening elektronisch te realiseren, moeten ELO-projecten worden gevolgd door 'grootschalige uitrolprogramma's'. Daarvoor zijn, zo geeft Van Boxtel een hint voor de volgende kabinetsperiode, 'aanzienlijke bedragen' nodig.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-18T00:00:00.000Z Peter Mom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.