Vacaturebestand overheid vrij van auteursrechten

Dit artikel delen:

ROTTERDAM - In de laatste rubriek Recht & Informatie van vorig jaar werd geschreven over een conflict tussen Mediaport Rotterdam en Internet Provider Rotterdam (IPR). In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is de zaak niet buiten rechte om geschikt. Uit nadere bestudering blijkt het geschil er anders en complexer uit te zien, dan op het eerste oog leek.

De crux van de strijd betreft het vermeend illegaal overnemen van een vacaturebestand van het Rijnmondse Regionaal Bureau Arbeidsvoorziening (RBA) door de Stichting Digitaal Werknet Nederland (DWN). De RBA publiceerde het bestand via Mediaport op Internet. De stichting DWN zette op haar beurt het bestand op de Internet-server van IPR en geeft gebruikers, onder voorwaarden, tevens het recht de verzameling met eigen vacatures aan te vullen.
Het gaat dus niet om IPR als partij maar om de DWN, die van onrechtmatig handelen - te weten diefstal - wordt beschuldigd. Volgens DWN heeft men echter geen toestemming van het Regionaal Bureau Arbeidsvoorziening nodig om de bestanden over te nemen, omdat het om openbare informatie gaat.
Inmiddels heeft het Landelijk Bureau Arbeidsvoorziening (LBA) zich ook in de juridische casus verdiept. De Arbeidsvoorzieningenwet bepaalt dat de gegevens die het Arbeidsbureau registreert, openbaar zijn. Deze openbaarheid wordt alleen beperkt ten aanzien van de persoonsgegevens ('tot natuurlijke personen herleidbare gegevens') op grond van de Wet persoonsregistraties.
Andere gegevens zijn afkomstig van de bedrijven die personeel zoeken. Volgens het LBA gaat het te ver om aan te nemen dat de Arbeidsvoorziening van de bedrijven exclusieve rechten tot publikatie heeft gekregen. Daarom is dus volgens deze instelling geen toestemming noodzakelijk, aldus meldt het personeelsblad van de Arbeidsvoorziening Rijnmond, die de uitspraken van de landelijk dienst aanhaalt.
Spirit, dat de publikatie van het vacaturebestand voor het RBA verzorgde, spreekt de visie van het Landelijk Bureau Arbeidsvoorziening tegen. De raadsman meent dat er sprake moet zijn van toestemming tot overname, omdat er auteursrecht op de vacature-informatie rust. Immers, de RBA selecteert de vacatures en bewerkt deze redactioneel.
Internet Provider Rotterdam zegt echter schade te hebben ondervonden van de negatieve publiciteitscampagne van Mediapoort en wil genoegdoening. Advocaten van partijen praten nog met elkaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-12T00:00:00.000Z Correspondent


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.