Getronics wil fuseren met Zweeds WM-data

Markt verkiest internationale dienstverleners

Dit artikel delen:

Getronics wil samengaan met de Zweedse IT-dienstverlener WM-data. Dat moet later dit jaar gebeuren, na overnames van middelgrote bedrijven in Frankrijk en Italië.

WM-data behoort tot de grootste IT-ondernemingen van Noord-Europa. De omzet bedroeg in 1997 bijna acht miljard Zweedse kroon (ruim 1,8 miljard gulden). Er zijn meer dan zesduizend mensen in dienst.
Beide ondernemingen behoren tot de zes aandeelhouders in International Computer Group. ICG levert gedistribueerde IT-systemen en diensten aan grote internationale concerns. WM-data is, net als Getronics, een strak geleide onderneming. De twee belangrijkste aandeelhouders, Wilkne en Mellstr�m, hebben WM-data in 1969 opgericht. Beide Zweden kunnen goed opschieten met Getronics-topman Risseeuw.

Versneld internationaal

Ondernemingen als Getronics en WM-data realiseren zich dat steeds meer grote klanten hun IT-zaken willen uitbesteden aan een dienstverlener die overal in Europa actief is. Behalve Cap Gemini kunnen vrijwel alleen Amerikaanse IT-dienstverleners op zo'n breed vlak opereren. Veel middelgrote dienstverleners uit Europa moeten daarom versneld internationaliseren. Over het algemeen laten ze zich liever niet door Amerikaanse concurrenten overnemen. Ze vrezen dan hun identiteit te verliezen. Getronics denkt voor deze groep bedrijven een aantrekkelijke partner te zijn.
Behalve WM-data behoren ook Atos, GF Informatique, Logica, Mercantil Data en Tieto tot de ondernemingen die voor Getronics interessant kunnen zijn. Het Nederlandse bedrijf heeft sinds kort een duidelijk agressiever groeibeleid.
De Getronics Groep is behalve in Nederland al actief in Scandinavië, België, Spanje en Portugal. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland wordt een organisatie opgebouwd. In Spanje staat Getronics in de top-3, mede na de overname van Grupo CP (advies en software-ontwikkeling voor grote eindgebruikers). De Scandinavische bedrijfseenheid Ark, waarin Getronics een belang van 77 procent heeft, loopt prima.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-15T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.