Rechter Vesterdorf weigert Microsoft strafuitstel

EC-maatregelen nu opgelegd tijdens hoger beroep

Dit artikel delen:

De Europese rechter heeft Microsofts verzoek afgewezen om de strafmaatregelen van de Europese Commissie (EC) op te schorten in afwachting van het hoger beroep. De Amerikaanse softwareproducent stelde dat het onherroepelijke economische schade zou lijden door de straf.

Rechter Bo Vesterdorf van het Hof van Eerste Aanleg acht dit argument niet bewezen en wijst het dus af. Hij ratificeert daarmee de straf van de EC. Die bestaat uit de boete van 497,2 miljoen euro, reeds overgeboekt naar een geblokkeerde EC-rekening, alsook het delen van informatie met concurrenten en het verwijderen van de media-afspeelsoftware Media Player uit Windows.
De EC had deze straf in maart vorig jaar opgelegd vanwege Microsofts misbruik van diens monopoliepositie. Het bedrijf zou concurrenten buitensluiten door bepaalde informatie over communicatieprotocollen en api's (application program interfaces) van Windows voor zichzelf te houden. Microsoft ontkent dit.
Daarnaast zou het bedrijf zijn dominante positie op de markt voor desktopbesturingssystemen misbruiken door zijn Media Player mee te leveren. Dit zet concurrenten als Apple (Quicktime) en Real Networks (Realplayer) een hak, net zoals jaren terug de koppeling van Windows en webbrowser Internet Explorer het toenmalige Netscape de das om zou hebben gedaan.

Novell-hoorzitting

De beslissing van rechter Vesterdorf is enigszins verrassend. Eind november belegde de magistraat namelijk onverwacht een hoorzitting om de gevolgen van de schikking tussen Microsoft en Novell in te schatten. Die twee oud-aartsrivalen hebben begin november het geschil geschikt over oneigenlijke concurrentie door Windows versus netwerkbesturingssysteem Netware. Novell wilde hier een rechtszaak van maken, maar heeft daar vanaf gezien.
In ruil voor 536 miljoen dollar en het staken van alle juridische - wederzijdse - Netware-vijandelijkheden liet Novell zijn steun aan de Europese antitrustzaak varen. Microsoft bereikte enkele dagen daarna een schikking met branchevereniging Ccia (Computer and Communications Industry Association) die zich ook terugtrekt uit de EC-zaak.
Hierbij zijn ook afspraken gemaakt over samenwerking en uitwisseling van informatie. Alle betrokken partijen argumenteren nu dan ook dat de schikkingen een teken zijn openheid. De vredesovereenkomst met Novell omvat namelijk niet expliciet het delen van informatie onder licentie, wat de schikking met Sun Microsystems van april vorig jaar wel deed. Microsoft beweert dat dit nu niet meer nodig is aangezien het zijn gedrag zelf al heeft aangepast.
De verwachting was dan ook dat rechter Bo Vesterdorf de toenaderingen en schikkingen van Microsoft zou zien als concessies aan het oordeel van de EC. Uitstel van de strafmaatregelen, hangende het hoger beroep, had de Amerikaanse softwareproducent een ademruimte van drie tot vier jaar gegeven.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.