Justitie 'onduidelijk' over contract met Microsoft

Nieuwe Kamervragen over mantelcontract

Dit artikel delen:

Er komen nieuwe Kamervragen over de onderhandelingen tussen overheid en Microsoft. De antwoorden van het ministerie van Justitie over het mantelcontract voor 245.000 desktops zijn 'oppervlakkig'. Ook Novell is teleurgesteld: "Wie onderhandelt met Microsoft, zit er weer jarenlang aan vast."

Het ministerie van Justitie beantwoordde daags voor oud en nieuw de Kamervragen die begin december waren gesteld. Volgens het ministerie is er alleen onderhandeld over bestaande licenties. Europese aanbestedingsregels zijn dan ook niet geschonden, aldus Justitie.
Tweede-Kamerlid Ada Gerkens, vanaf haar vakantieadres: "Ik vind deze antwoorden vrij oppervlakkig. Ik overleg zodra het reces voorbij is met collega-Kamerleden over aanvullende vragen." Kamerleden Kees Vendrik (Groen Links) en Martijn van Dam (Pvda) waren niet te bereiken.

Innovatie

Novell is evenmin tevreden. Het bedrijf vindt dat naast Microsoft andere bedrijven betrokken moeten worden bij onderhandelingen over de bestaande licenties. Volgens Stef Teeuwen, een van de Nederlandse Novell-topmannen, kan de bestaande situatie zowel goedkoper als met open-standaard-software worden aangepakt. "Onderhandelen met alleen Microsoft is kiezen voor gesloten standaarden en het belemmeren van innovatie."
De antwoorden van Justitie zijn evenmin geruststellend voor de alliantie die zich vorige maand tegen het mantelcontract keerde. De digitale-burgerrechtenorganisatie Bof, opsteller van de open brief waarmee de alliantie protesteerde tegen de onderhandelingen, vindt het onduidelijk of de bestaande licenties de betrokken ministeries en gemeenten recht geven op nieuwe versies van Windows. Woordvoerster Sjoera Nas over de antwoorden: "Het zijn raadsels. Als er recht is op bijvoorbeeld Longhorn, dan ontstaat er weer nieuwe vendor lock-in." Volgens Arjen Kamphuis, een van de initiatiefnemers voor de brief, ging het niet alleen om de bestaande licenties. "Waarom krijgen de betrokken ambtenaren anders een zwijgplicht opgelegd?"

Achterdocht

Kamphuis ziet wel wat lichtpuntjes: "Voor het eerst wordt er door de ministeries gerept over 'vendor lock in' en alternatieven, zoals open source." Kamphuis ziet er een argument in voor uitbreiding en verlenging van het Ososs-initiatief, dat deze alternatieven voor de overheid onderzoekt en het gebruik ervan stimuleert.
Een woordvoerder van Justitie reageert verbaasd over de achterdochtige reacties. "Men leest er echt teveel in. Het gaat echt alleen om de verlengingsvraag. Bij twee van de drie bestaande contracten (Select en Premium Support Agreement, GH) hebben we betere voorwaarden gekregen. De derde contractvorm (Enterprise Agreement) wordt niet verlengd."< BR CLEAR=LEFT>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-07T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.