ICT-subsidie Europa deugt niet

Onderzoek is te versnipperd

Dit artikel delen:

Hans Sassenburg vindt dat het Europese subsidieprogramma voor ict niet deugt. Als kenner van (het gebrek aan) softwarekwaliteit meent hij dat al het geld hiernaartoe moet en niet naar versnipperde onderzoeksvelden.

Vorige week is ir. Hans Sassenburg gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op een methode om het juiste moment te bepalen waarop software voldragen is en vrijgegeven kan worden voor gebruik. Gedurende zijn studie is hem eens te meer gebleken dat er veel slechte software wordt afgeleverd, wat tot grote economische schade kan leiden. Verschillende autofabrikanten hebben bijvoorbeeld al voertuigen terug moeten halen als gevolg van softwaregebreken. De directe schade voor Mercedes vorig jaar op dit vlak bedroeg een miljard euro.

Hij vindt dat ook dat er veel aan gelegen moet zijn om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van software dramatisch verbetert. Europa is erop gespitst de ict-achterstand op de VS in te halen. Het hele continent moet trouwens meer aan innovatie doen. In april 2005 heeft de Europese Commissie daarom besloten in totaal 73 miljard euro uit te trekken voor vernieuwend onderzoek. Dit heet het Zevende KaderProgramma, begint in 2007 en heeft een looptijd van zeven jaar. Ict is een van de negen thema’s. Hiervoor staat 12,7 miljard euro gereserveerd.“

Alle programmavoorstellen zijn gericht op het verbeteren van operationele efficiëntie. Bovendien zijn ze versnipperd over tal van onderwerpen. Je zou een fors deel van dat geld moeten gebruiken om te zoeken naar technologische doorbraken op het gebied van het voortbrengingsproces van software. Stel je eens voor wat je met al dat geld kunt doen. Je zou 1280 toponderzoekers zeven jaar lang heel gericht op dit onderwerp aan het werk kunnen zetten tegen een salaris van 100.000 euro en dan nog 25 procent overhead kunnen bekostigen. Het zou me bijzonder teleurstellen als daar geen oplossing uitkomt; waarschijnlijk lukt het al met 200 topwetenschappers”, stelt Sassenburg.

Of er wel zoveel toppers zijn? “Wereldwijd denk ik dat je een heel eind komt, maar dat is wel een punt van zorg”, antwoordt hij. Overigens vindt hij dat dezelfde kritiek opgaat voor het Nederlandse subsidieprogramma Jacquard, dat is gericht op Software Engineering. Europarlementariërs van CDA, PvdA en VVD hebben niet gereageerd op dit idee.

Zie ook pagina 16

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-13T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.