Opheffen NHTCC lijkt machtsspel

KLPD krijgt controlebevoegdheid snelwegen én internet

Dit artikel delen:

Het KLPD is voornamelijk bekend van de snelheidscontroles langs de snelwegen. Als het aan het kabinet ligt, worden ze voortaan ook volledig verantwoordelijk voor de bestrijding van cybercrime.

Hoewel zowel het kabinet als de Tweede Kamer zich eerder tevreden toonden over de resultaten van het National High Tech Crime Center (NHTCC), is de stekker officieel uit het project getrokken. “Juist vanwege het succes is dit een onbegrijpelijke stap”, meent Arda Gerkens van de Socialistische Partij. “De uitzending van Nova vorige week geeft maar weer aan dat de dreiging van computercriminaliteit toeneemt.” Daarin werd het kraken van Shell-computers in 2003 onthuld en benadrukt dat het concern bij het KLPD (Korps Landelijke Politie Diensten) en Justitie geen gehoor kreeg bij zijn aangifte.

“Als je het NHTCC stopzet, weet ik niet hoe we computercriminaliteit wél moeten aanpakken”, zegt Gerkens. “Het is nodig om alle verschillende disciplines die er bij betrokken zijn, samen te brengen. Als je dat niet doet, ga je achter de feiten aanlopen.” Van verschillende kanten wordt gesuggereerd dat er hier sprake kan zijn van powerplay vanuit de KLPD of vanuit het ministerie van Justitie. Mogelijk was men daar bang dat de dienst te veel invloed zou verliezen. De betrokken partijen doen er echter het zwijgen toe.


Waan van de dag

Directeur Ronald Prins van Fox IT, die veel contact had met de mensen van het NHTCC, is teleurgesteld dat deze proef ondanks het succes is opgeheven. “Het was een heel mooi initiatief. We hadden eindelijk een idee dat we een plek hadden waar we zaken van onze klanten kwijt konden. Het zit nu weer dicht bij de normale politie waardoor ik de angst heb dat het weer op de gewone politiemanier wordt opgepakt. Het verleden heeft laten zien dat dit niet werkt.”

“Het was juist zo goed dat er een team van mensen was die niet achter de waan van de dag aanliep, maar structureel naar cybercrime keek. Zo konden ze infiltreren in de hackersgroepen die elke keer weer terugkomen en vooral internationaal bezig zijn met het opbouwen van contacten. Alleen op een dergelijke integrale manier kunnen Nederlandse bedrijven en de overheid goed beschermd blijven tegen al datgene wat via het internet op ons afkomt.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-27T00:00:00.000Z Mark Nieuwenhuizen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.