XBRL bezig met langzame opmars

Standaard voor financiële rapportage nu nog vooral efficiënt voor accountants

Dit artikel delen:

Zeven jaar geleden ontstond XBRL als wondermiddel ter verlichting van de administratieve lastendruk. Veel ondernemingen zijn nog altijd niet op de hoogte van de mogelijke voordelen, maar dat is minder erg dan het lijkt.

Standaarden kosten altijd meer tijd om ingeburgerd te raken dan vooraf wordt gehoopt. Bij XBRL (eXtentible Business Reporting Language), de standaard voor financiële rapportages, is dat niet anders. De Nederlandse overheid overweegt de standaard in 2007 verplicht te stellen.

Ernst & Young onderzocht voor afgelopen jaar weer in hoeverre XBRL bekend is. Het bureau vroeg dit aan 39 vooraanstaande functionarissen van beursgenoteerde ondernemingen. “Slechts 12 van de 39 organisaties geeft te kennen over het onderwerp na te denken, waarbij het merendeel aangeeft zich nog in de ‘verkenningsfase’ te bevinden”, vertelt Tom Vreeburg, partner bij E&Y en bestuurslid XBRL Nederland.


Niet verbaasd

Harm Jan Van Burg, projectleider van de taxonomie bij het ministerie van Economische Zaken is niet verbaasd als hij de cijfers hoort. “Ze hebben de vraag bij de ondernemers neergelegd en dan is die relatieve onbekendheid niet zo vreemd. Had men dezelfde vraag aan hun accountants gesteld, dan hadden ze vernomen dat vrijwel iedereen bekend is met de materie. De taxonomie is er gekomen om de lastendruk bij ondernemers te verlichten. Daarmee lopen we in Nederland voor op de rest van de wereld.”

“Wat we nu zien is dat die efficiencyvoordelen bij de accountant blijven hangen en niet worden doorgegeven aan de ondernemer. Wij zijn dan ook met alle grote accountantskantoren in gesprek over een convenant dat dit moet regelen. Ernst & Young is daar overigens als een van de weinigen nog niet bij betrokken.”

Nanne Bos, marketingman bij LogicaCMG en eerder verantwoordelijk voor de marketing rond XBRL, is ook niet verbaasd. “De mensen die zich bezighouden met het prepareren van de cijfers zijn niet bezig met technologie. Zij zijn niet geboeid door zaken als hoe dit cijfermateriaal gemakkelijk naar buiten kan worden gebracht. Ik geloof dan ook niet dat er een probleem is als het in 2007 verplicht zou worden gesteld. Hun accountant is er al lang klaar voor.”


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-25T00:00:00.000Z Mark Nieuwenhuizen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.