Innovatie is meer dan EC-subsidie

SenterNovem legt mogelijkheden uit

Dit artikel delen:

Beveiliging staat sinds 9/11 in al z’n facetten in brede belangstelling. Of het nu gaat om het controleren van grenzen, het beveiligen van infrastructuren of pure informatiebeveiliging; uiteindelijk is het allemaal ict.

Er is constant onderzoek nodig om deze kwade geesten voor te blijven en daarom subsidieert de Europese Gemeenschap ontwikkelingen op dat vlak. In 2007 start de Europese Commissie weer met een nieuw kaderprogramma rond ict en security. Nederlandse bedrijven, universiteiten en andere organisaties worden uitgenodigd om te participeren in onderzoek met financiële steun uit Brussel. In Den Haag werd onlangs door SenterNovem uitgelegd welke mogelijkheden dit biedt. De belangstelling voor dit congres was groot: alle stoelen van de Koninklijke Bibliotheek waren bezet.

Marcus Seune, projectadviseur ICT bij de EG-Liaison van SenterNovem meent dat Nederland goed mee kan komen op dit vlak. “We scoren in ieder geval boven het Europese gemiddelde. Het is alleen jammer dat de lat om mee te dingen voor veel bedrijven in het mkb als te hoog wordt ervaren. Het is onze taak als SenterNovem om juist dat veld te mobiliseren, want veel ondernemers worden afgeschrikt door het werk wat het inschrijven op Europese projecten met zich meebrengt. Er is tenslotte best een behoorlijke bureaucratie die moet worden overwonnen.”


Geld niet enige doel

“Het kost behoorlijk wat tijd en geld om mee te doen aan een dergelijk Europees project, maar het is de moeite waard. Als de subsidiepot echter de enige drijfveer is, dan adviseren wij bedrijven om voorzichtig te zijn. Het is onze ervaring dat wanneer geld de enige doelstelling is, dit doel niet wordt gehaald. Het moet ook gaan om internationale samenwerking, toegang tot kennis van andere spelers en meedoen is goed voor de eigen profilering.”

Een andere reden dat nog te weinig Nederlandse organisaties meedoen, is dat er op nationaal niveau al behoorlijk wat projecten zijn waar men in mee kan doen en waar subsidies voor klaarliggen. “Vooral op het gebied van ict is het een luxeprobleem. Vanwege de vele nationale regelingen zijn bepaalde organisaties al helemaal afgetankt met Nederlands geld. Dat betekent dat er vaak geen noodzaak meer is om in het Europese veld mee te doen.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-20T00:00:00.000Z Mark Nieuwenhuizen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.