Andere Vorm

Dit artikel delen:

De Algemene Rekenkamer becommentarieert iedere derde woensdag van mei de jaarverslagen van de departementen. Ict en informatiebeleid zijn daarin belangrijke aandachtspunten geworden.

Het valt op dat sommige ministeries tamelijk hardleers zijn en op ict-terrein al jaren geen schoonheidsprijs verdienen. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu is zo’n recidivist, als we de rapporten van de rijkswaakhond mogen geloven. Al sinds 2001 valt er veel af te dingen op de informatiebeveiliging en het ict-beheer. Het is kennelijk zo beroerd dat, sinds in 2005 diverse acties zijn gestart (onder meer afhankelijkheid- en kwetsbaarheidanalyses en de invoering van de Cobit-methodiek), nog meer zaken aan het licht komen die aangepakt moeten worden om de continuïteit van de data, applicaties, systemen en infrastructuur te kunnen garanderen.

Vrom blaast onder leiding van minister Dekker hoog van de toren als het gaat om het verbeterprogramma De Andere Overheid, waarin elektronische dienstverlening een prominente plek inneemt. Als verantwoordelijke bewindsvrouw voor geo-informatie ondersteunt Dekker met verve initiatieven als het elektronisch aanleveren van stukken bij Het Kadaster en het digitale bouwloket, en het aanvragen van de omgevingsvergunning via de websites van gemeenten.

Mooie voornemens, maar waar blijft de voorbeeldfunctie van het ministerie zelf? Al in 2004 beloofde de minister dat ze de onvolkomenheden in het it-beleid zou wegnemen. Als reactie op het huidige rekenkamerrapport meldt Vrom ‘dat in 2006 besloten kan worden in hoeverre de geïnventariseerde verbetermaatregelen voor de infrastructuur en de vitale systemen geïmplementeerd worden’. Dit nietszeggende antwoord doet vrezen dat de Algemene Rekenkamer dit ministerie in 2007 op Woensdag Gehaktdag opnieuw op de korrel zal nemen. Wordt het niet eens tijd voor een nieuw it-verbeterprogramma: Andere Vrom?


Rik Sanders


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-26T09:17:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.