Computable Panel vindt een minister voor ICT niet nodig

Dit artikel delen:

België krijgt een minister voor ict. Heeft Nederland ook een dergelijke minister nodig, vroeg Computable aan het Panel. Nee, zeggen de meesten. Ict is een facilitaire dienst. "Als we een minister nodig hebben om dat te realiseren dan moeten wij ons als ict-profersionals diep schamen."

Michel Bayings (35), Breda, Management Consultant, LogicaCMG Consulting

In Nederland is er al heel lang een noodzaak voor één persoon die verantwoordelijk is voor innovatie en informatie. Hieronder valt meteen ict en telecommunicatie, maar dat zijn de middelen. Als het tot deze functies beperkt blijft is een staatssecretaris voldoende. In combinatie met economische zaken, moet het een minister zijn. Twee redenen voor deze functie op dit niveau: stimulering en regulering. Vooral dat eerste is noodzakelijk voor het redden van de economie: stimulering van innovatie.

Marjo van Bergen (42), Nieuwegein, Projectmanager, Capgemini

Een ict-minister. Dat zou onderhand een keer tijd worden als je weer over de ict-problemen bij de Belastingdienst en bij het Openbaar Vervoer hoort. Maar is ict ondertussen niet gewoon een commodity? En moet ict het niet het eenvoudig weg gewoon doen? Als we een minister nodig hebben om dat te realiseren dan moeten wij ons als ict-profersionals diep schamen.

Ron Bloksma (41), senior GIS-consultant, Grontmij GIS & ICT

De huidige ict-coördinatie van de overheid is te gefractioneerd. Meerdere staatssecretarissen dragen nu die verantwoordelijkheid: elektronische dienstverlening onder BZK, ict onder economische zaken, De Jager (Financiën) stuurt alleen de belastingdienst aan. Overheidsorganisatie moeten een ‘cio’ krijgen op het hoogst ambtelijke niveau. Die zou de visie m.b.t. digitale informatievoorziening en dienstverlening verder ontwikkelen, uitdragen en coördineren. Beleidsjuristen van ministeries moeten op de hoogte zijn van wat het opnemen van digitale aspecten in wetgeving met zich meebrengt.

Lars Heeg (36), Amsterdam, Sales Director Partners & Channels, Orange Business Services

Een ict-minister lijkt me wel zin hebben op het moment dat deze ook daadwerkelijk mandaat en eigen budget krijgt. Een ministerie overschrijdend mandaat waarbij de overheids-ict wordt gestandaardiseerd gekoppeld en geoptimaliseert. Volgens mij kunnen dan enorme voordelen worden behaald op de gebieden van kostenbesparingen, efficiency voordelen en dienstverlening naar de burger toe.

Marinus den Hertog (46), Delft, Financial & Logistics manager, Q&I Nederland.

Een minister voor ict? JA, volmondig ja en niet alleen omdat ik zelf werkzaam ben in de ict, maar om het feit dat tegenwoordig alles van een goede ict afhangt. Dit is een volledige dagtaak en kan, naar mijn idée, niet bij een andere minister ondergebracht worden. Ik vind ook dat een ict-minister zelf kennis van zaken moet hebben.

John Roos (49), Rotterdam, Altran-CIS

Het gaat niet om de naam maar om de inhoud. Daarom zie ik geen toegevoegde waarde voor een speciale ict-minister. Als je deze lijn doortrekt kan je voor elke beroepsgroep wel een minister benoemen. Kortom, ik zie geen toegevoegde waarde. Een minister programma's en projecten zou wel eens geen gek idee zijn. Want ongeacht de methodieken en scholingen lukt het maar niet om (overheids) programma's en projecten binnen de stuurmiddelen scope, tijd, budget en meetbare kwaliteit op te leveren. Als we op dit gebied al een paar procentuele verbeteringen kunnen realiseren, dan zal er ook meer financiele ruimte zijn om onze dienstverleners (Politie, Onderwijs en Gezondheidszorg) beter te betalen. Ik denk dat ik in deze geen voorbeelden hoef te geven over mislukte Projecten en Programma's. Enne....het laatste gaat niet alleen over ict. Ook in de deelgemeentes, wijken, gemeentes en het Rijk kunnen we vele mislukte of overbodige infrastructurele projecten zien. Voorbeelden te over.

Gert Jan Timmerman (46), Veenendaal, Hoofd Kenniscentrum, Info Support

De vraag of er een ict-minister moet komen, heeft niet direct te maken met het feit dat het hier om een facilitaire dienst gaat (we hebben tenslotte ook een minister van Verkeer), maar met het belang van ict voor het functioneren van de maatschappij. We worden steeds afhankelijker van een goed functionerende ict en dus wordt het maatschappelijk belang ervan steeds groter. De verantwoordelijkheden van zo'n minister zijn met name het in kaart brengen van de belangrijkste informatiestromen en het waarborgen ervan (zowel nu als in de toekomst). Persoonlijk ben ik van mening dat het wel verstandig zou zijn om zo'n ministerie in het leven te roepen.

Steven van ’t Veld, Rotterdam, Principal Informatiearchitect, AIM

Een minister voor ict? Een simpel antwoord: Nee. In België trouwens ook niet; daar is het een minister voor economie, innovatie, administratieve vereenvoudiging, ict en telecommunicatie. Nee, omdat we ook geen minister voor vervoermiddelen hebben, maar een minister voor Verkeer & Waterstaat. Ict is geen (strategisch) (bedrijfs)middel, maar een (belangrijk) hulpmiddel. Het (bedrijfs)middel is informatie. Misschien dat je aan een minister of staatssecretaris voor informatie kunt denken, waarbij ook richting gegeven wordt aan het inzetten van middelen om communicatie mogelijk te maken. In Computable stelt Edith Mastenbroek trouwens ook niet dat er een minister voor ict moet komen, zij spreekt over een minister voor innovatie. Dat is veel breder omdat er vele innovaties weinig of niets met ict te maken hebben. Innovatie van ict is ook iets anders dan innovatie met ict.

Alexander Vermeulen (38), Alphen aan den Rijn, Systeemanalist, Caesar Groep

Een ict-minister is net zo iets als een ict-directeur maar dan van BV Nederland. Het klopt niet! Ict is een ondersteunde dienst aan de bedrijfsvoering. Bij een logistiek bedrijf is er toch ook geen directeur Transportmiddelen. Uiteraard moet een bedrijf (inclusief BV Nederland) voor deze ondersteunende diensten een kundig management hebben. Maar directeuren en ministers moeten zich bezig houden met beleid en visie. Als de visie beperkt wordt door huidige beperkingen van hulpmiddelen, dan kom je nooit tot grote vernieuwingen. Nog sterker je geeft dan in wezen het beleid uit handen aan deze hulpmiddelen.

Thijs Veugen, Delft, senior expert security, TNO

Kletskoek. Niet dat ik ict niet belangrijk vind, maar ik ben er sowieso op tegen om voor alles waar iets aan gedaan moet worden een minister(ie) te verzinnen. Dat gaat niet werken! Welk ministerie ga je dan weghalen? Er is nu al veel te veel overleg nodig in de politiek. Dat wordt dan alleen maar erger en zo komt er juist minder van de grond. En alle organisatieveranderingen die eruit zullen volgen, die ambtenaren worden helemaal gek en kunnen onmogelijk nog efficient werken. Ik ben voor een standaard indeling in ministeries die niet of nauwelijks verandert in de loop der jaren. Natuurlijk zullen sommige onderwerpen meer of minder belangrijk worden, maar dat is een kwestie van de juiste aandacht aan de juiste onderwerpen geven. Het kabinet is verantwoordelijk dat alle onderwerpen voldoende belicht worden. Wij mogen natuurlijk onze mening geven en zo het kabinet beinvloeden...

Hans Vis (43), Naaldwijk, Consultant Concern IT Architectuur, FloraHolland

Omdat ict de wereld veranderd heeft en blijft veranderen is het essentieel om ministers bewust te krijgen en te houden van mogelijkheden en onmogelijkheden van ict. Een ict-minister vind ik overdone omdat elke minister ict bewust moet zijn. Het gedwongen opnemen van een ict paragraaf bij beslissingen is noodzakelijk. Deze moet uiteraard ontwikkeld en opgesteld zijn door minister's (keyspelers)...met de hulp van bekwame ict'ers. Een gericht intern ict bewustwordingsproces ondersteunt dit alles.

Gerard Wassink (39), Ulrum, Consultant, Wassink-IT

Welnee, wat een onzin. De regering had juist aangegeven zich minder met regeltjes bezig te gaan houden. Wat moet een minister van ict in vredesnaam gaan doen wat de markt niet veel beter kan? Laat de regering zich alstublieft bezig houden met problemen oplossen (ik noem alleen het verkeersinfarct maar…). De Nederlandse wetgeving biedt m.i. civiel en strafrechtelijk meer dan voldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld het gebruik van illegale software aan te pakken.

Edwin Weijdema (33), Zwolle, Technical consultant, Centric Managed ICT Services

Ik denk dat Nederland aan een ict-minister toe is aangezien de samenleving steeds meer digitaliseert. Het is belangrijk dat ict binnen de overheid niet alleen als faciliterend wordt gezien, maar ook kansen biedt om innoverend ict in te zetten. Binnen een aantal departementen wordt al op kleine schaal ict innoverend ingezet. Een ict-minister zou verantwoordelijk worden voor ict-beleid overheidbreed, zodat er één beleid over alle ministeries wordt ingezet, hopelijk sluiten de informatie systemen dan beter op elkaar aan.

Robert van Weverwijk (25), Utrecht, manager ict, Sellfrom

Gaat een minister van ict de problemen oplossen bij de belastingdienst? Laten we eerst kijken wat het effect in België is en dan kijken of het zinvol is, momenteel adviseer ik de overheid mijn belastingcenten in iets anders te steken...

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Tuurlijk willen al deze externe leveranciers geen ICT minister. Stel je voor dat er echt gekeken gaat worden naar hoeveel geld er over balk word gegooid met ICT projecten bij de overheid.

Jonathan, je was eerder met jouw reaktie. Uiteraard is er een ict-minister nodig. Die externen vieren wel feest: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/2631517/1277202/sp-pleit-voor-minister-van-ict.html

Deze ICT minister met voldoende ICT kennis en helicopter view zou de dwaze en onnodige ideeen van over elkaar struikelende projectleiders, binnen overheidsprojecten, gelijk afschieten.
Geeft gelijk ook een aanmerkelijke kostenbesparing.
Deze minister stelt een hoofd-project aannemer aan die het project gaat uitvoeren tegen overeengekomen kosten.
(incl boete-clausule)
Denk dat de Nederland BV dan beter af zou zijn.


Waarom een geheel nieuw ambtenarenapparaat in het leven roepen wanneer het huidige stelsel (al) niet werkt... dat is niet zondermeer de oplossing lijkt mij.

Er moet meer samengewerkt moeten worden op de verschillende interdepartementale lijnen, zoals tactisch en zeker operationeel niveau. Strategisch niveau kan als portefeuille aan een staatssecretaris van Verkeer & Waterstaat worden toebedeeld, daar hoorde vroeger ook de PTT bij. Kennis zat op infrastructureel vlak zou ik zeggen :-)

Goed initiatief: http://tiny.cc/BewFB

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-27T13:57:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.