Corporaties hangen minder aan leveranciers

Dit artikel delen:

Woningcorporaties willen hun informatiesystemen vernieuwen. Ze voelen zich minder gebonden aan hun leveranciers. Het overstappen naar een andere partij gaat ze steeds makkelijker af.

De grootste Nederlandse woningbouwcorporatie Ymere stapt in navolging van een aantal andere corporaties over op SAP. Een opmerkelijk overstap omdat de gangbare partijen, zoals Nccw, SG Automatisering, Centric en DSA Vision, achter het net vissen. Willem Hartmann, directeur van HC&H Consultants, zegt dat de traditionele leveranciers de afgelopen jaren SAP de ruimte hebben gegeven om de corporatiemarkt te betreden. "Maar", merkt hij,  "die houding is veranderd. Alle partijen investeren nu in de vernieuwing van hun pakketten."

Hartmann wijst er ook op dat woningbouwcorporaties zich veel minder passief opstellen. Tot voor een paar jaar terug was het zo dat de softwareleveranciers bepaalden wat er moest gebeuren: zagen ze dat er ergens vraag naar was, dan lag er ruimte voor vernieuwing; waren de afzetverwachtingen laag, dan ging de rem erop. "Nu stellen corporaties eisen aan de markt en kijken ze welke leverancier het beste aanbod doet. Tot tien jaar terug bleven ze allemaal trouw bij hun vaste it-partner."

Directeur Johan Zandvoort van Klantkwadraat, een bureau voor toegepast kwalitatief onderzoek, stelt in een onlinereactie dat woningcorporaties steeds meer opereren als normale bedrijven met toenemende eisen op alle fronten. Hij noemt business intelligence, datawarehousing, gegevensuitwisseling met andere toepassingen, en volledige integratie van klantprocessen in de frontoffice. Daarom kiezen grote organisaties voor een platform die deze eisen aan bedrijfsinformatiesystemen het beste kunnen ondersteunen. "Niets ten nadele van andere brancheoplossingen, maar de keuze is breder dan wie het beste de huizenexploitatie kan beheren", aldus Zandvoort.

Herhaling van zetten

Zo'n zes jaar geleden gebruikte Ymere nog Nccw-software, dat daarna werd vervangen door een pakket van SG Automatisering. Nccw-directeur Wibo Pollmann constateert dat Ymere veel geld steekt in de vernieuwing van haar bedrijfsinformatiesysteem, maar in een herhaling van zetten blijft steken: in een kort tijdsbestek eerst Nccw, toen SG en SAP. "Ymere trekt zo'n zes miljoen euro uit voor deze migratie. Ik heb het directiebestuur van Ymere laten weten dat wij dat voor een paar miljoen minder kunnen."

Pollmann zet vraagtekens bij het selectietraject dat Ymere heeft doorgelopen. "Er is nauwelijks serieus naar ons First-systeem gekeken. Van te voren stond eigenlijk vast dat het SAP moest worden."

Arjan van Dijk, manager informatievoorziening van Ymere, stelt dat er in 2007 binnen de corporatie is afgesproken om de informatiestrategie in lijn te brengen met de zakelijke strategie. Daaruit kwamen nieuwe architectuureisen naar voren, waaraan zowel Nccw als SG Automatisering met hun pakketten toen niet aan konden voldoen.

Naar aanleiding van hun afwijzing vond begin dit jaar een gesprek plaats tussen Ymere en Nccw. "Daarin heeft Nccw bevestigd dat hun applicatie First niet kon voldoen aan de eisen en wensen van Ymere op het gebied van een servicegeoriënteerde architectuur. Dat zou pas medio 2009 zijn. Om die reden is Nccw met First ook afgevallen."

Volgens Pollmann is SAP nog steeds geen bewezen technologie in corporatieland. Slechts een handvol corporaties zijn klant. Er is in zijn ogen geen sprake van een aardverschuiving. Hij vindt bovendien dat Oracle voorop loopt op soa-gebied in vergelijking met concurrenten zoals SAP. SG Automatisering wilde niet reageren.

Marktpartijen

Nccw is nog steeds met een aandeel van ongeveer 40 procent de dominante speler op de markt voor bedrijfssoftwaremarkt voor woningcorporaties. Daarna volgen op afstand Centric en SG Automatisering. Toetreders als DSA Vision en Itris zijn de laatste jaren succesvol. Het Zweedse Repab is net als SAP een nieuwkomer en heeft inmiddels twee kleinere corporaties als klant. Databalk heeft vooral succes met het onderhoudsadministatiesysteem Pharos. Kalshoven levert met name software aan commerciële vastgoedbeheerders.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

NCCW: 'Keuze Ymere onbegrijpelijk'

Ymere schudt softwaremarkt corporaties wakker

Bouw & ICT: Corporaties vervangen bedrijfssoftware

Woningmarkt zoekt nieuwe it-behuizing

Corporatiemarkt vraagt om nieuwe ict

Risicoloze ict remt woningcorporaties

NCCW en Centric verliezen op corporatiemarkt

ZO Wonen vernieuwt met Itris Viewpoint

Vabi en Ortec lanceren beslismodel corporaties

Terugvallen op oude software

Woonnet-Haaglanden navigeert met smileys

DSA Vision vervangt NCCW bij Antares

NCCW profiteert van werkplekbeheer

Itris benoemt Logica-man tot directeur

Website adviseert corporaties over open source

Woningcorporatie Talis maakt SAP-herstart

Wisseling van de wacht in corporatieland

ICT in de volkshuisvesting treedt uit de schaduw

PwC: Corporaties omarmen uitbesteding

Oogsttijd breekt aan voor NCCW

Itris doet zaken met corporatie Acantus

ERP-software met een corporatiehart

Vivare durft SAP-implementatie van Aepex aan

Bouw & ICT 2009: nieuw werk voor Itris

Capgemini: SAP-verkoper af in corporatieland

Ymere vervangt Capgemini door Ctac


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-21T10:30:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.