Andere ROC's volgen uitbestedingscontract met Capgemini op de voet

Alfa-college zet toon in ROC-sector

Dit artikel delen:

Het uitbestedingscontract dat het Alfa-college in Groningen heeft gesloten, valt op. Niet alleen door de grootte - 20 miljoen euro - maar ook door het afstoten van personeel en de overstap naar draadloos. De ROC-sector houdt de uitvoering ervan goed in de smiezen.

Het Alfa-college heeft met Capgemini een vierjarige uitbestedingsovereenkomst gesloten met een waarde van maar liefst twintig miljoen euro. Doel van het contract is het verbeteren en vernieuwen van de dienstverlening. Verder wil het opleidingscentrum af van de druk om steeds te moeten inspelen op de groeiende en complexer wordende vraag naar it-voorzieningen. Door dit in handen te leggen van een ict-specialist als Capgemini wil het Alfa-college zich beter kunnen concentreren op onderwijszaken.

Een van de acties van Capgemini is het bundelen van de dienstverlening in een op te zetten 'shared service center' (ssc) in Groningen. Daarin komen de 25 mensen te werken die de automatiseerder overneemt, aangevuld met een aantal Cap-medewerkers. Op termijn wil Capgemini de ssc-diensten ook aanbieden aan andere onderwijsinstellingen.

Daarnaast zal Capgemini de it-infrastructuur van het Alfa-college overnemen en volledig vernieuwen. De dienstverlening behelst onder meer het beheer van 3.600 werkplekken, de volledige backoffice-infrastructuur en alle lan-componenten op de diverse locaties van het Alfa-college in de drie noordelijke provincies.

Vooruitstrevend

Een belangrijk aspect van de vernieuwing is de invoeren van een draadloos netwerk. Op de grotere locaties van het regionaal opleidingscentrum in Groningen, Hoogeveen en Hardenberg krijgen draadloze verbindingen, meldt een zegsvrouw van Capgemini. Deelnemers aan opleidingen kunnen hun eigen laptop meenemen en hiermee direct aan de slag gaan. Ze zijn dan niet meer afhankelijk van de beschikbaarheid van de speciale computerlokalen (die wel in gebruik blijven). Omdat applicaties en bestanden via een webportaal beschikbaar komen, kunnen medewerkers en deelnemers ook buiten schoollocaties en -tijden toegang krijgen tot programma's, documenten en e-mailvoorzieningen.

Volgens de zegsvrouw is de overeenkomst met het Alfa-college voor het onderwijsveld inderdaad een groot contract. Het bedrijf verwacht de komende jaren meer uitbestedingsdeals in het onderwijs te kunnen sluiten, een van de sectoren waar Capgemini zich in Nederland op richt. Het Alfa-college is niet het eerste ROC dat voor outsourcing kiest. In 2007 sloot het Horizon College in Noord-Holland al een uitbestedingscontract met Capgemini (waarde: circa 16 miljoen euro). "Wel is het overplaatsen van medewerkers nieuw. Ook de keuze van het Alfa-college voor draadloos en het ontsluiten van informatie en programmatuur via internet is voor de onderwijswereld een vooruitstrevende ontwikkeling. Andere ROC's kijken hoe dit gaat en zullen het concept bij succes zeker overnemen", aldus de woordvoerster.

Het Gronings Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum (ROC) voor Noord- en Oost-Nederland. Bij het instituut werken ruim 1100 mensen. In 2007 namen zo'n tienduizend inschrijvers deel aan de beroepsopleidingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-25T07:01:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.