Daling piraterij bevordert economische groei

Dit artikel delen:

Het terugdringen van de softwarepiraterij zorgt voor extra groei in de Nederlandse it-sector, stelt IDC. Het bewustmaken van bedrijven moet voor die daling zorgen.

Als het percentage softwarepiraterij daalt met 10 procent, groeit de Nederlandse it-sector de komende vier jaar met 38 procent, voorspelt onderzoeksbureau IDC. Momenteel wordt uitgegaan van een groei van 30 procent. "We zijn uitgegaan van een groei van de softwaremarkt met 10 procent, dus dit is een theoretisch model," zegt consulting manager Benelux van IDC Peter Vermeulen.
Softwarepiraterij moet serieus aangepakt worden, vindt BSA-woordvoerder (Business Software Alliance) Mirjam van Avezaath. "Piraterij zorgt voor een gemiddeld verlies van 30 procent bij softwarebedrijven. Als de illegale software legaal gekocht wordt, brengt dat 628 miljoen dollar per jaar op." Vooral kleine bedrijven worden de dupe van softwarepiraterij. "Voor een kleine softwareontwikkelaar is een omzetverlies van 30 procent ingrijpend."
Volgens Van Avezaath is de directie zich vaak niet bewust van het gebruik van illegale software binnen het bedrijf. Dat komt onder meer doordat werknemers illegale software op hun computer zetten. De directie draait op voor de boete, die kan oplopen tot tienduizenden euro's. Van Avezaath heeft een oplossing. "Bedrijven kunnen in contracten laten opnemen dat de werknemer aansprakelijk is voor deze software."
In Nederland daalt de softwarepiraterij, van 64 procent in 1996 tot 30 procent nu. De BSA streeft naar 0 procent. "Volgens mij zijn we nog wel even bezig", aldus Van Avezaath.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-16T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.