'Run op gratis digitale certificaten'

Dit artikel delen:

De groeiende behoefte om internetverkeer te beveiligen, veroorzaakt een kleine stormloop op het gratis certificaten-systeem bedacht door Cacert. Nederland kreeg er in de afgelopen maand tientallen Cacert-notarissen bij.

"Het verspreidt zich als een olievlek." Dat zegt Teus Hagen, directeur van de stichting Nlnet. "En dat terwijl we niet eens veel bombarie maakten."
Tijdens Sane, de conferentie voor (Unix, BSD en Linux) systeem- en netwerkbeheerders, eind vorige maand in Amsterdam, kreeg de Cacert-stand meer dan driehonderd bezoekers. "Dat is vergelijkbaar met de drukte die afgelopen zomer ontstond bij de Usenix-beurs in Boston", aldus Hagen.
Cacert is een speciaal voor de digitale certificaten opgerichte Australische vereniging. Volgens Hagen wil de organisatie allereerst een gratis alternatief bieden voor digitale waarmerken. "Een digitaal certificaat voor een mailclient kost bij een commerciële aanbieder meer dan honderd euro. Eentje voor een webserver kan per jaar duizenden euro's kosten."
De techniek erachter is nagenoeg gelijk aan die van commerciële dienstaanbieders, zegt Hagen. "Het is allemaal gebaseerd op gratis implementaties van het X 509 protocol en ssl."

Getuigschrift

De kosten voor een Cacert-certificaat bedragen niet meer dan de tijd en moeite die het vraagt om een afspraak te maken met een Cacert-notaris. Zelfs dat kan eenvoudig binnen de perken worden gehouden; via de website is snel op te zoeken welke notaris het dichtst in de buurt zit.
Cacert wil daarnaast ook de privacy van de deelnemers beschermen. De inschrijfgegevens worden niet in een centrale database opgeslagen. Een digitale identiteit wordt gegarandeerd door getuigschriften van anderen. Hoe meer deelnemers een certificaat onderschrijven, hoe meer het waard is. Om zich te identificeren, moeten deelnemers een geldig identificatiebewijs meenemen.
De volgende gelegenheid voor het aanvragen van Cacert-certificaten is in Nederland tijdens de jaarlijkse beurs van de Hobby Computerclub (de zogenoemde HCC-dagen). "Dan zijn er iedere dag drie notarissen aanwezig."
Hagen verwacht daarnaast veel belangstelling tijdens de komende BSD-bijeenkomst Eurobsdcon in Karlsruhe.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-22T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.