Volledig noodherstel in één pakket

Test UltraBac Disaster Recovery

Dit artikel delen:

De zwaarste calamiteit voor een computersysteem treedt op als de inhoud van een harde schijf onbruikbaar is en dus ook het systeem niet meer start. Ondernemingen hebben een snelle oplossing voor die situatie nodig, en veel back-uppakketten bieden die niet. UltraBac Disaster Recovery zegt dat het uw gegevens ook bij een echte ramp kan herstellen. Wij onderzochten deze claim.

In het verleden hebben we al vaker allerlei back-upsoftware getest, waaronder ook UltraBac zelf. Daarbij hebben we meer dan eens uitgelegd waarom back-uppen belangrijk is en wat de risico's zijn als u dat niet doet. Tegenwoordig stellen we vast dat mensen met raid-systemen in hun computers zich vaak veilig wanen en menen geen back-ups te hoeven maken. Fout! Een raid-systeem beschermt u als er maar één harde schijf uitvalt. Als er twee of meer de geest geven, bent u even goed alles kwijt. Bekijk het zo: één stroompiek vanwege een kortsluiting en/of een brand en u bent alles kwijt.
De meeste back-uppakketten laten u back-ups maken naar een weelde aan bestemmingen: tapes, harde schijven (intern - géén goed idee) of extern (beter), netwerkvolumes, cartridgesystemen, cd-r's, dvd-r of dvd+r (beide géén goed idee, want niet betrouwbaar genoeg), en ftp- of andere servers. De restore- of herstelfunctionaliteit kan één of meer bestanden of mappen snel terugzetten. Dat is allemaal nodig als u data verliest en dat zal inderdaad het vaakst gebeuren,

Productinfo
Product: UltraBac Disaster Recovery
Producent: BEI Corporation, VS; http://www.ultrabac.com
Leverancier: Raxco Software Netherlands, tel. 0416-365141, http://www.raxco.nl
Adviesprijs (excl. btw): 695 euro (server pro-versie), 995 euro (server gold-versie), 145 euro (werkstation pro-versie)
Systeemvereisten: computer met startbare cd-romdrive
maar wat als u uw besturingssysteem niet meer kunt starten? Helaas voorzien heel wat back-uppakketten hier niets voor. U moet dan zelf een nieuwe Windows installeren, daarna eerst de back-upsoftware herinstalleren en dan pas kunt u uw bestanden en data terugzetten. Dat is onnodig omslachtig en tijdrovend. Alleen al vanuit het standpunt van de systeembeheerder is zoiets onaanvaardbaar. Er is wel een oplossing: de 'bare metal disaster recovery' (volledig noodherstel voor een pc met lege of onstartbare harde schijf). Deze volgens ons essentiële voorziening is bij veel back-uppakketten niet aanwezig of alleen beschikbaar als een (dure) optie. Waarom eigenlijk?

Kaal metaal

Als een pc niet meer kan starten van zijn harde schijf, dan kunt u de inhoud daarvan alleen maar herstellen als u een netwerkbesturingssysteem vanaf een ander medium start, contact zoekt met het netwerk en op dat medium de beschikking heeft over een met het back-uppakket compatibele client die de gemaakte back-up kan lezen en herstellen. In de praktijk betekent dat dus dat er een noodherstel-cd beschikbaar moet zijn. Die moet aangemaakt zijn door de back-upsoftwareproducent, anders is er immers geen herstelsoftware aan boord. Welk netwerkbesturingssysteem gebruikt de back-upsoftwareproducent? Linux is een mogelijkheid (kan gratis), maar vaak is de back-upsoftware voor Windows geschreven en ziet men het niet zitten een speciale Linux-herstelclient te schrijven. Windows is zeker niet gratis: dat is eigendom van Microsoft en dat bedrijf staat u niet toe een versie van Windows - laat staan een speciaal aangepaste - te distribueren. Dat is precies wat er gebeurt als er startbare herstel-cd's gemaakt worden op basis van een aangepaste Windows. Er moet tussen de back-upsoftwareproducent en Microsoft dus een overeenkomst bereikt worden waarbij de producent zo'n aangepaste versie van Windows mag gebruiken en verspreiden. Die licenties zijn niet bepaald goedkoop, maar het heeft wel het voordeel dat zo'n Windows perfect aan het netwerk kan met behoud van alle beveiligingsvoorzieningen inzake gebruikersauthenticatie en dergelijke. U snapt meteen waarom zo'n 'naakt noodherstel' een bij te betalen optie is.

UltraBac

De noodhersteloplossing van UltraBac baseert zich op beeldkopieën (images). Het hoofdback-upprogramma ondersteunde die al, maar UBDR (UltraBac Disaster Recovery) kan ze ook aanmaken en uiteraard terugzetten. UBDR houdt zich absoluut niet met bestanden of mappen bezig. Alles wat er aan uw systeem veranderd was na het aanmaken van de laatste beeldkopie, zult u moeten terugzetten met de normale als uw systeem weer gestart kan worden.
UBDR is verkrijgbaar in twee varianten: Pro en Gold. Het verschil zit 'm in de schaal van het product. Gold is duidelijk bedoeld voor grotere ondernemingen. Het biedt voorzieningen als scripting om de hele herstelfase volautomatisch en zonder menselijke tussenkomst te laten verlopen, werken met ftp-servers (al vinden we het verrassend dat dat niet in de Pro-variant zit) en remote tapes en remote tape libraries, nas'en en san's, TSM (Tivoli Storage Management) servers, diffentiële beeldkopie-aanmaak met volledig geautomatiseerd herstel, en naast images ook per bestand werken voor back-up en terugzetten.
Wat beide versies kunnen is uiteraard een back-up van een draaiend besturingssysteem maken naar zowat elke denkbare back-upbestemming (tape, disk, netwerkvolumes via UNC-pad, via usb of Firewire aangesloten volumes). Beide versies ondersteunen ook het voor herstel starten van een universele start-cd die geen voorafgaande configuratie vereist. Ze bieden tot 3 GB/minuut terugzetsnelheid.
Verder zijn er de gebruikelijke functionaliteiten van moderne back-up- en beeldkopiesoftware. Zo kan de software alleen

De kern
* Volledig herstellen vanaf een pc met lege harde schijf vanaf een willekeurig medium.
* Een doorsnee eindgebruiker kan de procedure zonder hulp uitvoeren.
actieve sectoren back-uppen, tijdelijke data zoals page files of systeemslaapdata negeren, één of alle partities back-uppen, differentiële en incrementele beeldkopieën maken en partities automatisch vergroten. Ook is het mogelijk het terugzetten van de beeldkopie op afstand te starten en te bewaken. Verder kan een niet-actieve partitie worden hersteld terwijl Windows nog draait. Voegen we aan dit rijtje nog ondersteuning voor Volume Shadow Copy-diensten van Windows XP en 2003 toe, naast statische 'mirroring' van lokale schijven, ingebouwde encryptie voor extra beveiliging en de handige mogelijkheid om een beeldkopie van een fysiek systeem terug te zetten op een virtueel systeem onder VMWare. Later dit jaar zal dit ook mogelijk zijn voor Microsoft Virtual Server.

Conclusie

Hoewel veel producenten van back-upsoftware zwijgen over een zogenaamde 'bare metal disaster recovery', is dat niet het geval voor UltraBac. Hun Disaster Recovery doet wat ons betreft alles wat een systeembeheerder én een eindgebruiker nodig heeft inzake noodherstel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-21T00:00:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.