Toezeggingen Donner over bewaarplicht

Dit artikel delen:

Minister Donner van Justitie heeft de Tweede Kamer toegezegd niet akkoord te gaan met uitbreidingen van het Commissievoorstel Bewaarplicht ICT-verkeersgegevens via zogenoemde 'comitologie'. Ook sprak de minister zich voor het eerst uit tegen besluitvorming via de JBZ-Raad.

Op 5 november voelde de Tweede Kamercommissie voor Justitie minister Donner aan de tand over het omstreden Erasmusrapport. De Kamerleden wisten de Justitieminister in de slipstream van dit debat enkele belangrijke toezeggingen te ontfutselen ten aanzien van het Commissievoorstel Bewaarplicht ICT-verkeersgegevens. PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak: "In het Commissievoorstel staat dat via comitologie, dat wil zeggen via speciale ambtenarencomités, de lijst met te bewaren gegevens na afloop van de democratische procedure alsnog aangepast kan worden. EU-commissaris voor justitie en veiligheid Frattini heeft al aangekondigd dat de registratie van onbeantwoorde telefoongesprekken als eerste aan de huidige lijst van te bewaren gegevens zal worden toegevoegd. Wij willen die bepaling er dan ook uit hebben." Na enig tegenstribbelen zegde minister Donner toe dat hij niet akkoord zou gaan met een dergelijke procedure, aldus Albayrak.
Dat was niet de enige opmerkelijke tegemoetkoming van Donner. "Belangrijkste winstpunt van het debat was dat de minister voor het eerst heeft toegezegd dat hij geen medewerking zal verlenen aan een Raadsbesluit", zegt Albayrak. De Europese en nationale parlementen hangt namelijk nog steeds het oude, veel ingrijpender Raadsvoorstel als een zwaard van Damocles boven het hoofd. De Raad van Europese ministers van justitie en binnenlandse zaken - de JBZ-Raad - heeft dit voorstel nog steeds niet officieel ingetrokken. Sterker nog: het dreigt dit voorstel weer boven tafel te halen als er niet vóór eind dit jaar een kant-en-klare bewaarplicht uit de wetgevende vergadering rolt. Albayrak: "Die termijn is erg kort. Wij dachten dat het Raadsvoorstel van tafel was, maar enkele lidstaten blijven aandringen op wetgeving via de Raad - dus buiten het parlement om."
Deze week is er weer een formele Raadsbijeenkomst. "Hopelijk wordt dan duidelijk wat er met het Raadsvoorstel gaat gebeuren."

 
Maurice Blessing

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-14T00:00:00.000Z Maurice Blessing
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.