Ballmer blijft bemiddelen

EC stelt Unix-expert aan als waakhond

Dit artikel delen:

Juridische zaken blijven Microsoft bezig houden. Vorige week bezocht ceo Steve Ballmer, net na het ter perse gaan van Computable, EC-antitrustcommissaris Neelie Kroes. De topman had om een gesprek gevraagd.

Meer EC-macht?
EC-commissaris Neelie Kroes uit kritiek op lokale mededingingsautoriteiten, zoals de Opta en NMa. Dergelijke instanties zouden te beperkt opereren. Kroes pleit voor meer EC-bevoegdheden op dit vlak. In 2001 is al een klacht van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN) over Microsofts licentiebeleid heen en weer gekaatst tussen de NMa en de EC.
Daarnaast wil Kroes Europese antitrustregels aanpassen om de nadruk op schade aan de consument te leggen. "Ik vind felle concurrentie goed, ook door dominante bedrijven. Het maakt mij niet uit als daarbij concurrenten schade wordt berokkend, zolang dat de consument uiteindelijk voordeel oplevert", verklaarde zij onlangs op een antitrustbijeenkomst in New York. Misdragingen en antitrustschendingen die meer voordeel opleveren dan de schade die ze veroorzaken, zouden in haar ogen niet bestraft hoeven te worden. Juristen reageren verontrust en wijzen erop dat het bepalen van voordeel en schade zeer complex en tijdrovend is.
Microsoft-ceo Steve Ballmer deed Brussel aan om toenadering te zoeken tot de Europese Commissie. Mededingingscommissaris Neelie Kroes had laatst nog laten weten dat de EC informele klachten heeft ontvangen van bedrijven over de Windows-producent. Dit betreft huidige en toekomstige gedragingen, specifiek: bundelingsplannen, van het bedrijf.
Inmiddels is bekend dat Symantec één van die klagende bedrijven is. Microsoft is van plan zijn - ingekochte - antivirus- en antispyware-producten op de markt te brengen en bij te werken middels zijn Update Service. Deze plannen zijn eind vorige week door Ballmer verduidelijkt op een bijeenkomst in München (zie voorin deze Computable).
De volgende Windows-versie, Vista, zou deze bescherming echter ingebouwd kunnen hebben, wat Symantec tot de informele klacht heeft gebracht. Woordvoerders van de antivirusproducent stellen dat er simpelweg antwoord is gegeven op informatieverzoeken van de EC. Dit strookt met eerdere verklaringen van Kroes dat het antitrustteam van de EC niet de nu lopende rechtszaken afwacht, maar de praktijken Microsoft verder tegen het licht houdt. "We zullen niet lijdzaam afwachten", aldus Kroes.

Controleur-adviseur

Verder heeft de Commissie de Britse professor Neil Barrett aangesteld om te zien of Microsoft wel voldoet aan de opgelegde antitrustmaatregelen. Barrett is gespecialiseerd in Unix, computerwetenschappen en cybercrime. Hij moet de EC ook voorzien van onpartijdig advies over de technische kanten van de zaak en mag daarbij eigen adviseurs aanstellen.
Barrett is één van de experts die door Microsoft zijn voorgedragen. Hij heeft al vaker als expert gefungeerd in rechtszaken. Kroes heeft de benoeming van deze waakhond bekendgemaakt tijdens de ontbijtsessie met Ballmer. Zij verklaarde dat het gesprek met de Microsoft-topman diverse concurrentiezaken bestreek en constructief was.
 

http://europa.eu.int/comm/competition/index_en.html
http://www.microsoft.com/mscorp/legal/eudecision/


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.