De breinbrekers van Fox-IT

'Jonge mensen met gouden handjes en internet-oren'

Dit artikel delen:

Hacken, kraken en plakken; de medewerkers van Fox-IT doen het met lust en ijver. De Rijswijkse firma onderzoekt computersystemen op criminele sporen en biedt beveiligingsoplossingen aan. Praten we hier over The Lone Gunmen van Nederland?

  
Van der Marel (boven) en Prins: 'De sfeer bij ons is losjes.'

Vaste prik in het tv-programma X-Files over buitenissige verschijnselen en politieke complottheorieën zijn The Lone Gunmen: drie hackers die alles kunnen kraken wat er maar te kraken valt. Maar ja, deze 'realiteit' op het Amerikaanse tv-station Fox ligt mijlenver af van de praktijkgerichte aanpak van Fox-IT. Alhoewel ... een van de opdrachten was het onderzoeken van de pc van Pim Fortuyn op hatemail. "Er zijn geen dreigementen gevonden", meldt mede-directeur Ronald Prins.

Vooraan staan

Prins richtte samen met Menno van der Marel in 1999 Fox-IT op: het naar eigen zeggen eerste digitale forensisch onderzoeksbureau. Beide heren werkten eerst bij het Gerechtelijk Laboratorium (tegenwoordig Nederlands Forensisch Instituut) in Rijswijk, waar ze computersystemen onderzochten op criminele sporen. Behalve het kraken van de beveiliging bij systemen hield het tweetal zich in het lab bezig met het opsporen van codes in telefoongesprekken tussen criminelen, het uitlezen van organizers, het terugvinden van weggegooide bestanden, het opsporen van coderingen in een pc-administratie, of - monnikenwerk - het aan elkaar plakken van de resten van vernietigde floppies. "Mensen staan er niet bij stil dat gegevens vrijwel altijd terug te vinden zijn", aldus Van der Marel.

[ klein maar fijn ]
De beeldvorming van de Nederlandse ict-bedrijfstak wordt vaak gedomineerd door grote dienstverlenende bedrijven. In dat geweld dreigen kleinere bedrijven onderbelicht te blijven. Ten onrechte. Computable stelt ze stuk voor stuk aan u voor: van piepjong tot middelbare leeftijd en met nooit meer dan zo�n zeventig medewerkers. En altijd: Klein maar Fijn.
 
Alle afleveringen:
 1. The Competence Group
 2. Accountview
 3. Quinity
 4. Quadrant
 5. Lead Software
 6. Fox-IT
 7. Ictivity
 8. Pentex ICT
 9. Ex Machina
 10. SIG
 11. TYP
 12. Agri Information Partners
 13. Twice
 14. Ontarget
 15. SPS
 16. Servoy
 17. Backbase
 18. Polteq
 19. OTS
 20. Admicom
 21. Growth
De afdeling Computeronderzoek van het lab werd doorgaans pas achteraf ingeschakeld, bij een vermeend delict. "Wij wilden juist vooraan staan. Daarom besloten Ronald en ik een eigen bedrijf - een oude wens - op te richten", vertelt hij. In maart 1999 startten de voorbereidingen met een rondgang langs adviseurs en banken. ABN Amro financierde tenslotte het ondernemingsplan, op een traditionele manier via een lening. Eind 1999 was Fox-IT Forensic IT Experts bv operationeel: een firma die zich toelegt op digitaal sporenonderzoek en ict-beveiliging (als logo: een vossenkopje met een loep). "Achteraf is het makkelijk praten, maar we hebben toen gelukkig bewust geen al te wilde dingen gedaan of ons uitgeleverd aan investeerders", stelt Van der Marel.

Hacktruckjes

Van de winstgevende omzet van een paar miljoen euro komt zo'n 30 procent van forensisch werk, zoals het opsporen van interne fraude, bedrijfsspionage, hacking en digitale porno. Dit 'spannendere' gedeelte overschaduwt nog steeds de beveiligingspoot, waar Fox-IT meer omzet uit haalt. "Vanuit onze ervaring met het kraken van computersystemen maken wij hiervoor maatwerkoplossingen", vertelt Prins. Verder is Fox-IT actief in laptopbeveiliging, verricht het audits voor bedrijven, verkoopt het een eigen public key infrastructure waarmee klanten digitale certificaten kunnen aanmaken, en biedt het de opleidingen digitaal rechercheren en security & hacking aan.
Prins studeerde in Delft wiskunde en is gespecialiseerd in cryptografie. Van der Marel studeerde af in natuurkunde, toegelegd op de computervariant, en bedrijfskunde. Het tweetal omringt zich met zo'n twintig medewerkers, die meestal een wiskundige, natuurkundige of informatica-achtergrond hebben. "Veelal jonge mensen met gouden handjes en internet-oren om de nieuwste hacktruckjes op te vangen. Maar het zijn geen hackers. Vanwege de vertrouwelijkheid van onze opdrachten zijn ze gescreend", zegt Van der Marel. "De sfeer bij ons is losjes. Medewerkers mogen zelf bepalen in welke projecten zij participeren. Sinds de oprichting zijn nog maar drie man weggegaan."
Fox-IT werkt veel voor de overheid (ministeries, politie, gemeentes), banken, en grote bedrijven en instellingen. Recent verwierf het nog een pki-opdracht van de sportkoepel NOC/NSF voor het bouwen van een digitaal certificaat systeem voor de 4,3 miljoen sporters in Nederland. De firma overweegt een verdere uitbreiding in Europa en een start in Azië, samen met partners. Van der Marel: "De Verenigde Staten slaan we over. Dan moeten we veel energie in marketing steken om ons te onderscheiden. Daar we zijn we niet sterk in. Fox-IT blijft toch een technisch bedrijf."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-05T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.