Opslagfout Access-databank beïnvloedt databank-engine

Dit artikel delen:

Microsoft erkent dat de vorige week ontdekte fout in zijn Access-software ook de onderliggende databank-'engine' Jet beïnvloedt.

Die software dient als basis voor meer Microsoft-producten, waaronder de Exchange boodschappen-server en het ontwikkeltool Visual Basic. De fout, ontdekt door software-ontwikkelaars, kan de gegevens in databanken met meer dan tweehonderd formulieren verknoeien zonder dat gebruikers doorhebben dat er iets mis is gegaan.
Ontwikkelaars vroegen zich al af of de oorzaak van dit probleem aan Access zelf of aan de onderliggende databank-'engine' ligt. De ernst van dit probleem is aanzienlijk groter nu blijkt dat de fout is gerelateerd aan Jet, dat ook gebruikt kan worden in combinatie met andere Microsoft-ontwikkeltools, zoals Visual C++. De leverancier bevestigt deze vermoedens nu met de mededeling dat de fout onder bepaalde omstandigheden ook Jet beïnvloedt. John Duncan, productmanager voor het Office-pakket, waar Access in is verwerkt, benadrukt echter dat die mogelijkheid nogal theoretisch is. "Wil dit probleem ook maar enige invloed hebben op Jet, dan moeten ontwikkelaars het standaardontwerp voor relationele databanken negeren, die wij in onze documentatie en op onze website vermelden."

Verkeerd opslaan

Door de fout bewaart Access wijzigingen in het ene databank-formulier in een ander formulier. Als gevolg hiervan kan nieuwe informatie over bijvoorbeeld een patiënt of klant gekopppeld worden aan die van een ander. Access is veel in gebruik als onderliggende databank voor zakelijke applicaties en is populair bij consultants en systeemintegreerders die applicaties voor kleine bedrijven ontwikkelen. In de ergste gevallen zou dit probleem kunnen leiden tot foutieve rekeningen, onjuiste diagnoses en juridische problemen. Ontwikkelaars vrezen nu dat dit het herschrijven van bestaande applicaties vereist en dat diverse databanken al onjuiste gegevens bevatten.

Oudere versies

In eerste instantie bevestigde Microsoft alleen het bestaan van de fout in Access 97. Woordvoerders van de firma gaven later toe dat die mededeling "voorbarig" was en dat diepergaand onderzoek tot de conclusie leidde dat de fout ook oudere versies van de databank beïnvloedt. Vervolgens bevestigde de leverancier de berichten dat de fout gerelateerd is aan Jet. Op de website van Microsoft is een beschrijving te vinden van de fout en een methode om die te vermijden. Productmanager Duncan zegt dat er aan een oplossing wordt gewerkt. Zodra die 'Service Release 2' gereed is, plaatst de firma die ook op zijn website. Duncan gaf geen datum voor de verkrijgbaarheid van het lapmiddel.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.