'Donner drukt bewaarplicht door'

Dit artikel delen:

Minster Piet Hein Donner van Justitie houdt vast aan zijn voorstel voor de opslag van internetverkeersgegevens. Leden van de Tweede Kamer coalitiepartij D66, gesteund door de oppositiepartijen PvdA, Groenlinks, SP en LPF, willen echter dat Donner bij het overleg tussen de Europese minsters van Justitie zich uitspreekt tegen een vergaande bewaarplicht.

Dat bleek begin deze week, enkele uren voordat in de Tweede Kamer Donner in discussie ging met het parlement. Voor de zomer dwong de Kamer Donner al om niet verder te gaan met de plannen voor de bewaarplicht, maar eerst het nut en de noodzaak aan te tonen. "De minister doet alsof aan die eis is voldaan, met het opsturen van de verlanglijst van de politie", aldus de woordvoerder voor Bits of Freedom, dat opkomt voor digitale burgerrechten.
De Europese ministers overleggen al enige tijd over maatregelen om de verkeersgegevens van internetgebruik in te zetten voor politie-onderzoek. Ze willen dat internetaanbieders alle gegevens een aantal jaren bewaren. De BOF-woordvoerder: "Bij informeel overleg wordt niet gestemd. Ook hier stelt Donner te voldoen aan de eis van het parlement."
De meeste Nederlandse internetproviders, verenigd in het ISPO, willen echter dat de ministers wachten op een minder ingrijpend voorstel van de Europese Commissie. Daarover kan ook het Europees Parlement zich nog uitspreken. Het ISPO vroeg Donner daarom begin deze week per brief om een besluit van de Europese Ministers te blokkeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-09T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.