PC Welt vrijuit na klacht Microsoft over auteursrecht

Dit artikel delen:

Het Duitse maandblad PC Welt in München zal niet vervolgd worden wegens schending van Microsofts auteursrecht. Dit heeft een Duitse openbare aanklager bekendgemaakt. Microsoft Duitsland had het maandblad vijf maanden geleden aangeklaagd wegens een artikel in het maartnummer, waarin uitvoerig beschreven werd hoe de beveiliging van enkele MS-programma's omzeild kon worden.

Microsoft betoogde dat deze beschrijving zoveel details blootgaf, dat daarmee het auteursrecht van het bedrijf op de programmatuur geschonden werd. Tevens beschuldigde het bedrijf PC Welt van computerfraude. Ook deze beschuldiging wordt niet vervolgd.
De openbare aanklager kon geen bewijs vinden voor Microsofts stelling, dat het openbaar maken van beschermde programmagegevens heeft geleid tot illegaal gebruik van Microsoft-software door derden. Wel benadrukte aanklager Schmidt-Sommerfeld, dat de persvrijheid niet zover gaat dat de pers aanwijzingen mag publiceren die kunnen leiden tot het schenden van auteursrecht - wat een vorm van aanzet kan zijn. Als de aanklager alsnog bewijzen van die schending vindt, kan het onderzoek heropend worden, zo liet zij weten. In een persbericht stelt Microsoft in deze formulering van de aanklager wel een bevestiging te zien van het principe dat dergelijke publicaties strafbaar kunnen zijn.
Tussen PC Welt en Microsoft Duitsland bestaat al langer enige spanning, zo blijkt uit diverse artikelen in het blad. PC Welt uit regelmatig kritiek op MS-programma's en waarschuwt herhaaldelijk voor fouten in zowel Windows 95, -NT als Internet Explorer. De browseroorlog speelt op de achtergrond mee, omdat PC Welt Netscape's Navigator veiliger vindt.
Ook in een ander proces heeft Microsoft bakzeil moeten halen. In de Verenigde Staten heeft het softwarebedrijf zojuist een proces verloren tegen Caldera, tegenwoordige makers van Dr-Dos. Dit bedrijf claimt het recht te hebben op de broncodes van Windows op grond van bestaande afspraken met Microsoft over compatibiliteit.   AG
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-07T00:00:00.000Z Arthur Graaff
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.