Visa ontwikkelt Javatechniek voor chipkaart

Angst voor Fraude met creditkaarten wegnemen

Dit artikel delen:

Creditcard-maatschappij Visa gaat Java-technologie toepassen in chipkaarten. Deze zijn met Java uitgerust goedkoper en veiliger, zo verwacht Visa.

Visa experimenteert op dit moment volop met elektronische beurzen. Om een standaard te hebben waarmee banken, winkeliers, scholen en ziekenhuizen, zonder al te veel technische problemen aan de slag kunnen, kiest Visa voor Java.
De nieuwe chipkaart krijgt een multifunctioneel karakter. Met de traditionele technologieën, die meer geheugen vergen, is dit alleen tegen hoge kosten te realiseren. Naast software-applicaties voor de elektronische beurs, werkt Visa samen met partners aan software voor onder andere elektronisch zakendoen en elektronisch bankverkeer.
De Java-kaart, waar nu voor gekozen is, bevat een chip met een besturingssysteem, een Java Virtual Machine, class libraries (bibliotheken met software-onderdelen die door meerdere toepassingen gebruikt worden) en de verschillende Java-applicaties. In de zomer van 1998 start Visa met het eerste proefproject met de Java-kaart. Ook Siemens en Sun spannen samen om een Java-kaart op de markt te krijgen. De elektronische beurs is in opmars en Visa verwacht dat hiermee de markt voor chipkaarten enorm zal groeien, ook voor andere toepassingen. Slechts 5 procent van de PC-gebruikers is bereid om zijn creditcard-nummer over Internet te sturen.

Veilig protocol

Daarom werkt Visa samen met concurrent Mastercard aan de veiligheidsstandaard SET (Secure Electronic Commerce). Volgens Robert Littas, senior vice president fraud management bij Visa, duurt het waarschijnlijk nog wel een jaar of vijf voordat consumenten vertrouwen krijgen in de veiligheid van Internet. Littas: "Niet alleen de technische garanties zijn belangrijk, maar vooral het vertrouwen dat consumenten in die garanties hebben, bepaalt of mensen er in geloven."
Littas zegt de fraude met kaarten onder controle te hebben, maar constateert bij grensoverschrijdend betalingsverkeer een relatief hoog fraudepercentage. "Normaal constateren wij in 0,08 procent van de creditcard-transacties fraude. Bij gebruik van een creditcard in een buitenland is de kans op oneigenlijk gebruik vier keer zo hoog", aldus Littas. Tot slot merkt de Visa-man op dat de huidige SET-standaard vele jaren van veilig financieel verkeer op Internet mogelijk maakt. Aangezien de technologische ontwikkelingen niet alleen snel gaan bij fraudebestrijders, maar ook bij fraudeurs, mag deze uitspraak met een forse korrel zout genomen worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-08T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.