Cryptografisch kwantumnetwerk

Dit artikel delen:

Onderzoekers van BBN Technologies, Harvard en Boston University hebben een kwantumcryptografienetwerk gebouwd bestaande uit zes servers die continu geheime sleutels verzenden tussen BBN en Harvard over een afstand van tien kilometer.

Kwantumcryptografie is niet nieuw, het gebruik in een netwerk wel. De 'Defense Advanced Research Projects Agency' van het Pentagon financiert het project.
De kwantumcryptografie maakt het mogelijk om een geheime sleutel voor het ontcijferen van een gecodeerd bericht veilig te versturen over een netwerk. Deze sleutels worden bit voor bit overgebracht op één foton (lichtdeeltje). Door de kwantum-eigenschappen van fotonen zijn de berichten niet af te luisteren, zonder ze te veranderen. Door de verandering is duidelijk dat de sleutel niet meer geheim is en moet worden vernietigd.
Het kwantumnetwerk bestaat uit zes servers (Alice, Anna, Ali, Bob, Boris en Baba). Daarnaast bevat het een optische switch. Vier servers zijn verbonden via een glasvezelkabel en twee gebruiken een draadloze verbinding. Voor het overzenden van gecodeerde berichten worden twee kanalen gebruikt. Het ene dient voor de transmissie van de sleutel door middel van enkele lichtdeeltjes. Het andere is een publiek kanaal waarover de berichten worden verstuurd. Het netwerk werkt met bestaande internetprotocollen, waaronder het 'secure internet protocol'. Dit betekent dat het nu al in praktijk te brengen is.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-30T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.