KPN-net kan rampen aan

Dit artikel delen:

Telecombedrijf KPN zegt "goed voorbereid" te zijn op massaal gebruik van het mobiele en vaste netwerk in het onverhoopte geval van een terroristische aanslag in Nederland.

De woordvoerder van KPN wil niet op detailniveau ingaan op de getroffen voorzieningen; die informatie noemt hij "te gevoelig". Hulpdiensten en cruciale overheidsinstanties beschikken over een eigen vast netwerk, het nationale noodnet. Dat netwerk staat los van het openbare net en zal geen last hebben van een mogelijke lokale overbelasting daarvan.
Voor de mobiele communicatie gebruikt de 'zwaailichtensector' C2000, waarvan de afzonderlijke radio-infrastructuur geheel onafhankelijk van het gsm-net functioneert. Volgens woordvoerder Steven Hufton van KPN is prioriteitsroutering voor hulpverlenende instanties op het openbare net dan ook niet aan de orde. Vodafone en O2 hebben vorige week gemeld dat ze in Londen een dergelijke voorrang aan hulpdiensten op het gsm-netwerk hebben gerealiseerd. Vodafone zegt dat ook in Nederland snel te kunnen doen.

Stagnatie

Het openbare mobiele telefoonverkeer in Londen heeft in de omgeving van de door bomaanslagen getroffen stations en straten vele uren plat gelegen. Dat bleek louter het gevolg van overbelasting van het mobiele net te zijn. Woordvoerders van BT, Vodaphone en Orange in Groot-Brittannië ontkennen met klem geruchten dat ze van de autoriteiten om veiligheidsredenen opdracht zouden hebben gekregen om het mobiele netwerk van 'groot-Londen' plat te leggen.
KPN verwacht dat bij grootschalige calamiteiten "stagnatie" op het mobiele en vaste net zal plaatsvinden "vergelijkbaar met een Koninginnedag in Amsterdam". Delen van het gsm-grid raken overbelast en schuiven het aangeboden verkeer door naar een naastliggende mast. Dat gaat door totdat de masten buiten bereik komen van de radiozender van de mobiele telefoon, aldus Hufton.
Het sms-verkeer via gsm heeft in Londen de drukte op het oog redelijk doorstaan. KPN vermoedt dat dit ook in Nederland bij een ramp het geval zou zijn. Sms-verkeer van maximaal 160 karakters gebruikt een deel van het mobiele net dat speciaal gereserveerd is voor data. Het grote voordeel is dat sms geen continue verbinding tussen twee mobieltjes nodig heeft; de tekst blijft op de server van de telecomaanbieder in de wachtrij staan tot de mobiele telefoon weer verbinding heeft met het netwerk.
Het umts-netwerk heeft een betere kans om aan overbelasting te ontkomen, aldus KPN. "Het aantal gebruikers is nog beperkt. Bovendien gaat 3g (derdegeneratie) slimmer om met de middelen van het grid: umts gebruikt delen van de capaciteit van een aantal aansluitende cellen".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-15T00:00:00.000Z René Rippen