Microsoft onthult beveiligingsplannen

Gecentraliseerde opwaardering alleen voor Windows 2000 en XP

Dit artikel delen:

Bill Gates' oproep aan zijn manschappen om beveiliging topprioriteit te geven, werpt vruchten af. Microsoft lanceerde deze week een gecentraliseerde opwaarderingfunctie voor pc's binnen een netwerk. Daarnaast zijn details onthuld over een plan, codenaam Palladium, voor betere beveiliging.

De gratis te downloaden Software Update Services (SUS) bestaat uit serversoftware die opwaarderingen en lapmiddelen voor Windows ophaalt en vervolgens distribueert naar machines in een lokaal netwerk. Systeembeheerders kunnen instellen welke opwaarderingen wanneer worden geïnstalleerd.
SUS is alleen beschikbaar voor Windows 2000 (werkstation- en serveruitvoering) en XP (consumenten- en werkstationuitvoering). Microsoft neemt de software op in de aanstaande Service Packs voor deze besturingssystemen.
Milo Schaap, productmanager bij Microsoft Benelux, schat dat in Nederland ruim 20 procent van de gebruikers is overgestapt op die versies. Volgens metingen van onderzoeksbureau Heliview ligt het marktaandeel van Win2000 in het bedrijfsleven op 20 procent (121.155 ondernemingen) en dat van XP op 3 procent (17.745).
Het oudere NT 4 scoort 17 procent in de zakelijke pc-markt. Win98 is goed voor 28 procent en Win95 zit op 21 procent. Gebruikers van deze besturingssystemen komen niet in aanmerking voor SUS.
Microsofts beheerhulpmiddel System Management Services (SMS) is volgens Schaap niet direct vergelijkbaar met SUS. "SMS verzamelt gegevens over hardware, applicaties, drivers en versies, en stopt die in een databank. Vervolgens kunnen gebruikers zelf distributiepakketten samenstellen om software op te waarderen." Dit werkt in theorie ook voor Windows-opwaarderingen.

Drie in één klap

Daarnaast ontwikkelt Microsoft onder de naam Palladium een oplossing voor de lange termijn. Deze omvat beveiliging, privacy en beheer van digitale rechten (DRM - gebruikslicenties uitgeven en beheren voor digitale media als films en muziek, ofwel antikopieerbeveiliging). Door deze drie elementen te koppelen komt het bedrijf tegemoet aan de wensen van het bedrijfsleven, consumenten, overheden en de amusementsindustrie.
Intel en AMD werken mee aan dit project; zij fabriceren speciale beveiligingschips die worden geïntegreerd in pc's. "Het gaat om een nieuwe klasse processoren die zich niet onderscheiden door snelheid, maar door beveiligingsniveau", aldus AMD-topman Geoffrey Strongin. Pc-producenten moeten hun ontwerpen wel aanpassen.
Uiteindelijk moet Palladium diverse diensten bieden, waaronder gegevens coderen, en zowel gebruikers als applicaties identificeren en autoriseren. Laatstgenoemde functie moet ook de dreiging van virussen verminderen; alleen geautoriseerde softwarecode mag systeemcomponenten beïnvloeden.
 

Software Update Services (SUS)
http://www.microsoft.com/windows2000/windowsupdate/SUS

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.